ESKİŞEHİR HABER

Muhsin Dilbaz: "Dünyanın hiçbir yerinde 70 yaşında emeklilik yoktur"

Muhsin Dilbaz: "Emeklilik yaşı 70 olur mu? Söylüyorlar. Emeklilik yaşını 70’e çıkaracaklarını söylüyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde 70 yaşında emeklilik yoktur. Çalışma yasaları da buna izin vermez."

Abone Ol

Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz şu ifadeleri kullandı;

"Emekli sayısı 16 milyona ulaşınca, 'bu sürdürülebilir değil' diyorlar. Üç dört haftadır gündemi değiştirerek emekliden hiç bahsedilmiyor.

Sokak hayvanları yasası, Haniye'nin öldürülmesi, tüzük kurultayı, yıllık enflasyon, Merkez Bankası faiz beklentileri, yıl sonuna kadar döviz ne kadar olacak, Polat'ların tahliyesi...

Bu arada Sayın Cumhurbaşkanı’na göre ülke güllük gülistanlık.

Ama önümüzdeki yıl ödenecek faiz miktarı 47 trilyon. Bu faizi kim ödeyecek? Tabii ki emekli, dar gelirli, işçi ve memurlar. Hazır olun, önümüzdeki yıl üstümüzden silindirle geçecekler.

Bu arada biz, bütün açıklamalarımızda SGK yasasının tekrar yapılması gerektiğini ve bu yasa yapılırken masada emekliler, çalışanlar, memurların da olması gerektiğini söylüyoruz.

Emeklilik yaşı 70 olur mu? Söylüyorlar. Emeklilik yaşını 70’e çıkaracaklarını söylüyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde 70 yaşında emeklilik yoktur. Çalışma yasaları da buna izin vermez.

Olsun, gündemi değiştirmek için böyle saçma konularla bizi meşgul ediyorlar.

SGK yasası öyle karıştı ki kimse düzeltemez gibi geliyor.

TES diye bir şey ortaya attılar. (Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi) Daha önce BES diye bir şey çıkarmışlardı, kimse sistemde kalmadı. Bizi bankaların kucağına atacaklar. Hükümet, çalışandan prim kesmeye devam edecek; diğer yandan da BES'teki gibi bankalara para akışını sağlayacak. Banka, para kazanmadığı bir sistemi uygular mı?

Çalışan veya devlet tarafından, çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirileceği bir sistem olarak düşünülüyor. Sisteme giren bu fonların seçimi ve dağılımı çalışan tarafından yapılacak. Bu da bir tür ikinci basamak emeklilik sistemi olacak. Tamamlayıcı emeklilikle ilgili düzenleme yapılacağı daha önce de programlara girmiş, ancak uygulanmamıştı.

Uygulanamaması, çalışanın bu işe güven duymamasından kaynaklanıyor. Fonlara yatan paralar bir müddet sonra başka yerlere harcanıyor. Deprem fonu, işsizlik fonu, konut edindirme fonu gibi.

Sosyal güvenlik, toplumun geleceğini güvence altına alan bir sistem olmalıdır. Emekli aylığına hak kazanma koşulları ve aylıkların hesaplanmasında eşitliğin korunması büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminde bütünlük bir türlü sağlanamadı. Sosyal güvenlik mevzuatının sık sık değiştirilmesi, emekli aylığı hesaplamalarında farklılıklara yol açıyor; bu da sistemin eşitlik kuralından giderek uzaklaşmasına neden oluyor. Aylık hesaplama rakamları iyi analiz edilmediği zaman, bu oran %70 iken %35’e düşürülmüş, emekli olunan yıl bile emekli aylıklarında farklılıklar oluşturmuştur.

Anayasa Madde 60 – Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilat kurar.

Bakın, en düşük emekli aylığını 12.500 TL yaptılar. Nereden bu rakamı buldunuz? Diğer emekliler bu farkı neden almadılar? Emekli, sizin vereceğiniz sadakayı değil, ödediği primlerin karşılığını istiyor. 2025 yılında emekli maaş bağlama oranı %27’ye düşecek, maaşlarda %30 azalma olacak. Ocak ayını beklemeden binlerce insan emekli olacak. Emekli sayısı 17 milyonu geçecek. Emekli olacaklara da artık maaş ödemek istemiyorsunuz.

Bugüne kadar emekli adına olumlu bir yaklaşım sergilendi mi?

Bundan sonra emekli olmaya korkacaklar. Hatta emeklilik diye bir şey olmayacak. Emekliler bankalarda oturmaktan vazgeçin. Eve kendinizi kilitlemeyin. Derneğimize gelin. Birlikte mücadele edelim."