ESKİŞEHİR HABER

Eskişehir'de tilkiler kuduz hastalığına karşı korunacak!

Eskişehir'de kuduzla mücadele kapsamında, 24 Eylül - 24 Ekim 2024 tarihleri arasında havadan aşılı yem atımı ile tilkilerin kuduz hastalığına karşı aşılanması planlanıyor.

Abone Ol

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı kuduz hastalığına karşı kapsamlı bir mücadele kampanyası çerçevesinde önemli bir aşılama çalışmasına imza atıyor. 24 Eylül 2024 ile 24 Ekim 2024 tarihleri arasında Eskişehir'i de kapsayan 25.000 km²'lik alanda havadan aşılı yem atımı ile tilkilerin kuduz hastalığına karşı aşılanması hedefleniyor. Bu çalışmalar, kuduzun hayvanlar arasında yayılmasını önlemek ve hastalığın insanlara bulaşma riskini azaltmak amacıyla yürütülüyor.

Bu kampanya kapsamında havadan atılan aşılı yemler, tilkiler için oldukça cazip olacak şekilde köfte formunda hazırlanıyor. Yemlerin içinde plastik bir kapsül içinde yer alan kuduz aşısı, tilkiler tarafından yendiğinde dişleriyle kapsülü patlatıyor ve aşı tilkinin vücuduna yayılıyor. Böylece tilkiler, kuduz hastalığına karşı bağışıklık kazanıyor.

Yetkililer, insan sağlığı açısından aşıların bir tehdit oluşturmadığını ancak aşıların tilkiler için çekiciliğini kaybetmemesi adına yemlere dokunulmaması gerektiğini belirtiyor. Eğer bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi bulunursa, ayağınızla görünmeyen bir yere doğru itmeniz yeterli olacaktır. Açılmış ya da yırtılmış bir aşı kapsülüne dokunulmaması, böyle bir durumda temas eden vücut bölgelerinin su ve sabunla yıkanması ve sağlık kuruluşuna başvurulması öneriliyor.

Ayrıca, bu yemleri yiyen kedi ve köpekler için de aşı güvenli olarak değerlendiriliyor. Ancak, bu aşılar tilkiler için özel olarak tasarlandığı için doz, kedi ya da köpeklerde kuduza karşı etkili bir bağışıklık sağlamıyor. Bu nedenle, evcil hayvan sahiplerine, kuduz aşısı olmayan evcil hayvanlarını da bu süreçte gözlem altında tutmaları öneriliyor.

Kuduz Hastalığıyla Mücadelede Halkın Rolü

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu aşılama kampanyasının başarısında halkın da büyük bir katkı sağlayabileceğini belirtiyor. Halktan, özellikle çocukları ve çevrelerindeki kişileri bu konuda bilgilendirmeleri ve köpeklerini başıboş bırakmamaları isteniyor. Kuduz, hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir hastalık olduğundan, bu aşılama çalışması hastalığın yayılımını durdurmada hayati önem taşıyor.

Son olarak, Avrupa’da yıllardır yapılan bu tür çalışmalarda milyonlarca yem atılmasına rağmen insanlarda herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadığı belirtiliyor. Ancak yine de halkın dikkatli olması ve uyarılara uyması gerektiği vurgulanıyor.