Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü şu ifadeleri kullandı;

“Eskişehir’de Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Osmangazi Mahallesi’nde kapalı pazar yeri olarak kamulaştırılan alana, AVM yapılacağı açıkladı. Sebze ve meyve haricinde, belediye tarafından müsaade edilen diğer gıda ve ihtiyaç maddelerinin ticaretinin; kaliteli, standartlara ve gıda güvenliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılmasını temin etmek için tüketicilerin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kamulaştırılan pazaryerine AVM yapılması düşünülemez. Kapalı semt pazarları sadece alışveriş yapılan yerler değil, mahalle kültürünün yaşatıldığı, mahalle halkının sosyalleştiği, birlik beraberlik ve dayanışmanın sağlandığı mekanlardır.

Kapalı pazaryeri olarak kamulaştırılan yere AVM yapılamaz. Kapalı semt pazarları ekonomik olarak; tüketicilere, marketlere kıyasla daha uygun fiyatlı sebze, meyve ve diğer temel ihtiyaçları sunar. Küçük esnafı destekler, çiftçiler, üreticiler ve küçük esnafın doğrudan tüketiciye ulaşmasını sağlar. Yerel ekonomiyi canlandırır, yerel üreticilerin ürünlerini satabilmesine olanak tanır, yerel ticareti teşvik eder. Geniş istihdam sağlayarak pazarcılar, nakliyeciler, esnaflar gibi birçok kişiye iş imkanı sunar.

Sosyal ve kültürel olarak; toplumsal etkileşimi artırır. Mahalle sakinleri için bir buluşma noktası ve faaliyet alanı oluşturur. Buralarda yapılacak çok amaçlı faaliyetlere bağlı olarak toplumun sosyal ve kültürel ilişkileri güçlenir.

Şehircilik ve planlama bakımından; şehir dokusuna uyum, görsellik ve sadelik kazandırır. Şehir içi tedarik zincirini kolaylaştırır. Taze ve sağlıklı gıdaya erişimi hızlandırarak, toplumun farklı birçok ihtiyacını karşılar.

Çevresel yönden; yerel ve mevsimlik ürünlerin tüketimini teşvik eder. Yerel ve bölgesel üretimi destekleyerek karbon ayak izini azaltır. Geri dönüşüm ve atık yönetimi bakımından, pazar yerlerinde oluşan atıklar kontrol altına alınıp, tüketicilere temiz, konforlu ve çevre dostu bir alışveriş alanı sunar.

Kapalı semt pazarları; haftanın yedi günü sürekli açık tutulabilmekte ve farklı ihtiyaçlara yönelik aktif kullanılmaktadır. Belirli günlerde, fuar, sergi, sosyal ve kültürel etkinlikler, afet durumlarında toplanma ve geçici barınma amaçlı, lojistik amaçlı ve daha başka fonksiyonlar verilerek, çok amaçlı kullanılabilmektedir. Bu sayede şehirlerde tertip ve düzen sağlanırken hem pazarcı esnafın konforu ve hizmet kapasitesi artırılmakta hem de halka daha geniş, kaliteli ve sağlıklı hizmet sunulmaktadır. Demokrasinin temeli orta sınıftır.

Kapalı pazar yerleri orta sınıfı güçlendirirken, AVM’ler; ekonomik gücü belirli ellerde toplar, tekelci sermayeye hizmet eder ve uzun vadede şehrin sosyal dokusunu bozar.

Başta halk olmak üzere, şehrin dinamikleri, sivil toplum kuruluşları, esnaf odaları kapalı pazar yerine AVM yapılmasına karşı çıkmalıdır.

Türkiye’de hakimler ve savcılar var; kapalı pazar yeri olarak kamulaştırılan alana, kat karşılığı ihale edilerek AVM yapılamaz.”