ESKİŞEHİR HABER

Ahmet Sivri: "Geçmiş olsun Tepebaşı, hizmetsiz bir 5 yıl bizi bekliyor"

Ahmet Sivri: "Tepebaşı bölgesinin kronikleşmiş problemlerine çözüm önerilerinin ve projelerin bulunmadığı bir stratejik planı kabul etmemiz mümkün değildir.”

Abone Ol

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Sivri şu ifadeleri kullandı;

“Belediyenin 2025-2029 yılları arasını kapsayan stratejik planını incelediğimizde, ilk 60 sayfanın planın yapılış amaçları, analizler, değerlendirmeler, plan ekipleri, belediyenin tanıtılması, Tepebaşı ile ilgili bilgiler (okur yazarlık, eğitim durumu vb.) ve üniversitelerle ilgili bilgilerle dolu olduğunu görmekteyiz.

45. sayfada, hizmet binalarının geniş bir yelpazede kapsamlı bir hizmet sunduğu, sosyal yaşam kalitesini artırdığı ve toplumsal refahı desteklediği belirtilmektedir.

56. sayfada, zayıf yönlerin 9. maddesinde, hizmet binalarının giderlerinin her geçen gün artmasının zayıf yön olarak görülmesi bir çelişkidir.

57. sayfadaki tehditler bölümünde, 11. maddede artan trafik yoğunluğu nedeniyle trafik ve otopark sorunlarının yaşanmasını tehdit olarak görmektesiniz. 25 yıldır yönettiğiniz büyükşehir belediyesi bu sorunu neden çözememektedir? 950 bin nüfuslu bir şehrin trafik sorununu hâlâ halledemediğiniz çünkü bu problemi siz yarattınız. (Siz her konuda hükümeti eleştiriyorsunuz.)

Plan, 5 stratejik amaç ve 53 hedeften oluşmaktadır. Amaç 1’deki hedeflerde asfalt atılması, yama asfaltı yapılması, kilitli taş ve bordür yapılması gibi hedefler görülmektedir.

69. sayfadaki Amaç 1, Hedef 4’te yeşil alanları artırma hedefinde riskler bölümünde:

- İmar planında park alanı olarak ayrılmış ve park yapılması planlanan alanların kamulaştırılamaması,

- Mülkiyet problemi olmayan park veya yeşil alan yapılacak alanların etrafında yerleşim olmaması nedeniyle kullanılabilirliğinin olmaması,

- Şehrin merkezindeki nüfusun yoğun olduğu mahallelerde mevcut park veya yeşil alanların az olması ve imar planında yeni park veya yeşil alan yapılacak alanların bulunmaması risk olarak görülmüştür.

Sayın Başkan, bu gerekçeler "Biz park yapamayız çünkü yerimiz dar, oynayamıyoruz" demektir.

Amaç 1, Hedef 6, 7, 8, 9’da risk olarak vatandaşların randevuya gelmeleri ile konular hakkında bilgi sahibi olmadıkları gösterilmektedir. Geçmiş dönemde verdiğiniz hizmetlerde başarısız olmuşsunuz ki bu konuyu risk olarak görüyorsunuz. Amaç, hizmetlerin göstermelik olduğunu gösteriyor Sayın Başkan.

Amaç 1, Hedef 11’de belediye çalışanlarının sağlığını koruma ve çalışma ortamını gözetmek hedefi konulmuştur. Riskler bölümünde personelin eğitim, muayene vb. zamanında düzenli katılımının sağlanamaması risk olarak gösterilmiştir. Personel ile ilgili bir hedef koyuyorsunuz; emrinizde çalışan personelin katılımını sağlamaktan aciz oluyorsunuz ve bunu plana risk olarak koyuyorsunuz.

Amaç 1, Hedef 14’te sürdürülebilir projeler geliştirilerek belediyeye kaynak oluşturmak hedefi konulmuştur. Riskler bölümünde geliştirilen projelerin hayata geçirilememesi gösterilmiş.

Faaliyet ve projeler bölümünde belediyeye ait alanlar arasında proje üretilebilecek alanların tespit ve analizi faaliyeti yapılması gösterilmiş, tespitler bölümünde belediyeye ait alanlarda gelir getirici kullanım esas projelerinin azalması denilerek hedefin kendi içerisinde tutarsızlıklar bulunduğu belirtilmiştir. Hem proje yapacağız diyorsunuz hem de uygun yerimiz yok diyorsunuz.

Atık yönetimi ve geri dönüşüm ile ilgili Amaç 1, Hedef 16’daki hedefte etkinlikler düzenlemek, eğitimler ve çalıştaylar yapmak gibi hedefler belirlenmiştir. Çok önemli bir konuyu etkinliklerle, eğitimlerle, çalıştaylarla mı çözeceğinizi düşünüyorsunuz? Bu konunun yatırımı nerede? Atık yönetimi ve geri dönüşüm ile ilgili projelerin yapılamayacağı zaten Amaç 1, Hedef 16’nın riskler bölümünde kendiniz tarafından anlatılmış.

Amaç 2, sosyal ve kültürel belediyecilik adına sürdürülebilir projeler üretmek olarak belirlenmiş. Zaten belediyenin tek yaptığı iş sosyal ve kültürel faaliyetlerdir. Bu konuda kimse elinize su dökemez. Kültürel faaliyetlerde ise nedense hava şartlarıyla bozulmuşsunuz, faaliyetlerinizi hava şartlarına göre organize edemiyor musunuz? Bu kadarını da mı beceremiyorsunuz?

Amaç 2, Hedef 6’da paydaşlar arasında olan basın mensuplarıyla doğru ve tarafsız iletişim kurmak ve çeşitli yayınlar hazırlamak hedefi konulmuş. Hedefin riskler bölümünde yerel basının yeterince tarafsız olmaması risk olarak görülmüştür. Biz basının tarafsız olmadığını yıllardır söylüyoruz, yeni mi anladınız Sayın Başkan? Bütün basın elinizde.

Amaç 2, Hedef 17’deki muhtarlar ile belediyemiz arasındaki iletişimi güçlendirmek ve muhtarların motivasyonunu artırmak hedefi konulmuş. Hedefin riskler bölümünde yeterli katılım sağlanamaması risk olarak gösterilmiştir. Muhtarları da toplayamıyorsunuz, Sayın Başkan.

Amaç 2, Hedef 18, kültürel gezilere devam edilmesi; tahmini maliyet 53.209.000 TL. Hayırlı olsun.

Amaç 2, Hedef 19, hayvan sevgisi ile ilgili sadece etkinlikler hedefliyorsunuz. Sokak hayvanları ile ilgili bir projeniz veya hedefiniz yok. Böyle önemli bir konuyu sadece etkinliklerle geçiştirmeniz Tepebaşı bölgesi için ciddi bir problemdir, Sayın Başkan.

Amaç 2, Hedef 20’de atık yönetimi ile ilgili yine etkinlikler düzenlemeler var, proje yine yok.

Amaç 3, Hedef 2’de park sulamalarını ve aydınlatmalarını tasarruflu hale getirmek ve park sulamalarını otomatik sulama yapmayı hedeflemektedir. Sayın Başkan, 15 yıldır aralıksız belediyeyi yönetiyorsunuz. Parkları otomatik sulama ve aydınlatmaları tasarruflu yapmadıysanız siz ne iş yaptınız? Herhalde festivallerden, gezilerden, konserlerden vakit bulamamışsınız ki bu işleri yeni hedeflerinize koyuyorsunuz.

Amaç 4’te, 15 yıldır kesintisiz yönettiğiniz Tepebaşı Belediyesi'nde hâlâ dijitalleşmenin yapılmadığını ve bunun belediyenin yapısal sorunlarından kaynaklandığını hedeflerin risk bölümünde kendiniz itiraf ediyorsunuz. Konserler, festivallere ve gezilere verdiğiniz önemi biraz olsun dijitalleşmeye verseydiniz, bugün hepsi bitmiş olurdu.

Amaç 4, Hedef 7’de afet koordinasyon ve lojistik merkezi kurulması hedefi konulmuştur. 2025-2029 yılları Tepebaşı Belediye Stratejik Planı'nın tek dişe dokunur projesi ve kalıcı yatırımı bu hedeftir. Bu hedefin dışında kalıcı ne bir proje ne de bir yatırıma rastlanılmamıştır.

Amaç 5’in hedeflerinde diğer amaçlarda olduğu gibi eğitim programı düzenlemek, teknik danışmanlık vermek, analizler yapmak gibi hedefler konulmuş ama yine amaç için ortada hiçbir proje yok.

Tepebaşı projesinin 2025-2029 yıllarını kapsayan stratejik planında genel değerlendirme olarak asfalt dökümü, kilitli taş bordür döşenmesi, yama asfalt yapılması ve afet koordinasyon lojistik merkezi yapımı dışındaki bütün amaçlardaki hedefler ve faaliyetler sosyal-kültürel hedeflerdir.

Neredeyse bütün hedeflerinizde risk olarak ya merkezi idareyi ya da paydaşları göstermişsiniz. Hedeflerin tespitler bölümlerinde faaliyetlerin aksama sebeplerinin en büyük bölümünün belediyenin kendi yapısal sorunlarından kaynaklandığını kendiniz belirtmektesiniz. Hedeflerin tamamında, "gelmemeleri", "katılmamaları", "yasal engeller", "yeterli bilgi sahibi değiller" gibi gerekçeler ortaya konulmuştur.

Yine hedeflerin neredeyse tamamında; etkinlikler, seminerler, eğitimler, bilinçlendirme, tanıtım günü, toplantı, bilgilendirme gibi hedefler konulmuş. Bu da stratejik planın sadece sosyal ve kültürel faaliyetlerden oluştuğunu, kalıcı ve ciddi bir yatırımın yapılmayacağı bir 5 yıl olacağını aşikâr kılmaktadır.

Geçmiş olsun Tepebaşı... Hizmetsiz bir 5 yıl bizi bekliyor.

Tepebaşı bölgesinin kronikleşmiş problemlerine çözüm önerilerinin ve projelerin bulunmadığı bir stratejik planı kabul etmemiz mümkün değildir.”