Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen şu ifadeleri kullandı;

“Vergilerimiz çok yüklü. Bunlara yeniden bir yapılandırma ihtiyacımız var. Bildiğiniz gibi, 2019’da başlayan kriz, pandemi ve dünyada yaşanan savaşlar neticesinde, dünyadaki kriz tabii ki ülkemizi de etkiledi. Sonuç itibarıyla, 2020 ve 2021 yıllarında yenilenen yapılandırma sürecinde de krizlerin devam etmesi, esnaf ve sanatkarların yapılandırmadan tam anlamıyla yararlanamamasına yol açtı. Kamuya olan borçlarımız yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’yla yapılan her aylık toplantılarda bunu gündeme getirdik. Yapılandırma yapılarak esnaf ve sanatkarın önünün açılmasını talep ettik. Bu taleplerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, milletvekillerimize ve siyasi parti temsilcilerimize aktardık. Konunun acilen görüşülerek en geç yılbaşından itibaren birikmiş borçlarımızın yeniden yapılandırılmasını ve esnaf ile sanatkarların borçlarını ödeyebileceği şekilde ödemelerin yayılmasını bekliyoruz.

Esnaf ve sanatkar her zaman devletinin ve ülkesinin yanında yer alarak istihdam yaratmaya ve halkımıza hizmet etmeye çalışıyor. Bu nedenle, esnaf ve sanatkarı destekleyici tedbirler alarak onların da desteklenmesi önemlidir. Bu konuda devletimizden esnaf ve sanatkarları destekleyecek yapılandırmaların acilen çıkarılmasını bekliyoruz. Esnaf kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandığımız kredilerin faiz oranlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Vadeler kısaltıldı; 5yıllık vadeler 3 yıla çekildi. Bunların tekrar gözden geçirilerek sanatkarın finans kaynaklarına daha hızlı ulaşabilmesi için birtakım destek taleplerimiz var. Bu taleplerimizin acilen, yılın bitimine bir buçuk ay gibi kısa bir süre kalmışken, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından değerlendirilmesini bekliyoruz.

Bizim işletmelerimizde çalışan insanlar kalifiye kişilerdir. Asgari ücretle çalışması zorunlu olan insanlar genellikle asgari ücretle çalışıyor ve bu durum esnaf ve sanatkar üzerinde büyük bir etki yaratmıyor. Şu anda zaten asgari ücretle çalışacak personel bulmak zor. Gerçekten yetişmiş personele ihtiyacımız var ve bu durum her meslek dalında ön planda. Kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu nedenle, dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücünün düşünülmesi ve maaş artışlarının buna göre yapılması faydalı olacaktır.

İç piyasaların canlandırılması, iç piyasadaki hareketliliğin sağlanması ve dış pazarlarda rekabet gücünün artırılması için programların uygulanması gereklidir. Esnaf ve sanatkarın lehine olacak gelişmelerin sağlanması, asgari ücretin ve emekli maaşlarına yapılacak zamların belirlenmesi önemlidir. Geçim kaynakları artırıldığında daha olumlu sonuçlar doğacağına inanıyoruz.

Eskişehir’deki iş yerlerinin azlığı nedeniyle kira artışlarının esnaf ve sanatkarı zor durumda bıraktığını görüyoruz. Şehrin genişletilmesi gerekiyor. Şu anda Batıkent, Odunpazarı, 71 Evler ve Emek Mahallesi gibi bölgelerde açılımların tüm mahallelere yayılması lazım. İnsanların bulundukları mahallede rahatça alışveriş yapabilecekleri mekanlar oluşturulmalı. Eskişehir sıkışmış durumda ve bu sıkışıklık birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Trafik sıkışıklığı ve iş yerlerinin önünde mal indirip bindirme alanlarının yetersizliği gibi sorunlar yaşanıyor. Şehrin genişletilerek rahatlatılması önemli. Bu konuyu belediye başkanlarımıza iletiyoruz ve çalışmaların hızla yapılmasını bekliyoruz.

Eskişehir’de kira artışlarını yapan dükkan sahiplerinin daha vicdanlı olmasını talep ediyoruz. Ancak sadece kiralar değil, piyasada para kazanma hırsı da bu durumu zorlaştırıyor. Serbest piyasa ekonomisinin Türkiye’de çöktüğünü düşünüyorum. Üretici ve esnaf sanatkar olarak aynı zamanda tüketiciyiz. Bu nedenle herkesin sorumluluk alarak fiyatlandırmalarını uygun şekilde yapması, enflasyonun düşmesine katkı sağlar.”