ESKİŞEHİR HABER

Nebi Hatipoğlu Eskişehir'deki belediyeleri sert sözlerle eleştirdi; "Bu konuda belediyelerden bir çalışma göremiyoruz"

Nebi Hatipoğlu, Eskişehir’de kentsel dönüşümün çok yavaş ilerlediğini, hükümetin destek olmaya hazır olduğunu söyledi.

Abone Ol

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu şu ifadeleri kullandı;

“Eskişehir depreme hazırlıklı değil. İstanbul da depreme hazırlıklı değil. Ama baktığımızda büyükşehirler arasında kentsel dönüşüme bugüne kadar en az önem veren şehir Eskişehir. Diğer büyükşehirlere bakıyoruz; binlerce, yüz binlerce kentsel dönüşüm yapılmış. Bunun içinde AK Parti belediyeleri de var, CHP belediyeleri de var. Ama Eskişehir’de kentsel dönüşüm konusunda hiçbir şey yapılmamış. Bizim söylediğimiz sayı sadece 24 tane daire yapılmış. Bu yüzden artık belediyemizin ve belediyelerimizin politik ve siyasi söylemleri bir kenara bırakıp hükümetle bir araya gelerek bu işi nasıl çözeceğimizi konuşmamız lazım.

Hükümet buraya gelip hizmet etmek istediğinde, CHP belediyeleri halk nezdinde hükümetin çok hizmet etmesini istemiyor. Her türlü engellemeye çalışıyorlar. Sonra da yapamadıkları her icraatta “Hükümet bize engel oluyor” diyerek vatandaşa bunu gerekçe olarak sunuyorlar. Buradan tüm belediye başkanlarımıza sesleniyoruz. Eğer işinize taş koyan bir bürokrat veya bakanlık görevlisi varsa gelin bana. Kimmiş bakalım Eskişehir’in veya milletimizin menfaatine bir iş yapılacakken taş koyan? Öyle bir şey olamaz. Varsa da biz çözeriz. Hükümet olarak buradayız.

Bu bahaneyi artık bir kenara bırakalım. "Yapacaktık, hükümet engel oldu" demekle olmaz. Bir işin elinden tutan mı var. Eğer bir iş yapacaksanız, gelin. Beni aşarsa bakana götüreyim, onu da aşarsa cumhurbaşkanına kadar götürelim. Yeter ki Eskişehir için hayırlı bir iş yapılsın. Ama belediyeler personellerinin maaşlarını bile ödeyemezken, bu kadar büyük projeleri beklemek de zor oluyor.

Kentsel dönüşümle ilgili bazı veriler vereyim. Eskişehir’de toplam 326 bin konut var. Yapım yılı bilinmeyen 48 bin konut bulunuyor. 1980 öncesi yapılmış 34 bin, 1981-2000 arası yapılmış 68 bin konut var. Riskli alanlarda yaşayan insan sayısı 45 bin. Toplamda dönüşmeyi bekleyen 150 bin konut var. Bu 150 bin konutun dönüşümüne hemen başlanması lazım.

Kentsel dönüşümde herkes suçu birbirine atıyor. Belediyeler hükümete, hükümet belediyelere. Oysa hükümet de biziz, belediyeler de bizim belediye başkanlarımız. Gelin kardeşim, oturalım, projeleri konuşalım. Kimin yaptığı önemli değil. İster Odunpazarı, ister Tepebaşı, ister Büyükşehir Belediyesi olsun, biz destek veririz. Hodri meydan. Nedir projeniz. Hükümetin sizi engellediği bir proje mi var? Hani?

Eskişehir’in menfaatine olan hiçbir işe kimse engel olamaz. Biz buradayız. Ama kentsel dönüşümü yapabilmek için piyasayı bilmek gerekiyor. Müteahhitliği, piyasa şartlarını bilmek gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi seçimlerden önce hemen ihale açacağız demişti. Bir ihale açtılar ama şartname öyle hazırlanmıştı ki hiçbir müteahhit katılmadı. Neden? Çünkü şartlar gerçeklerden kopuktu.

Bir kentsel dönüşüm yapılacaksa önce müteahhitleri, mimarları, teknik insanları toplayıp “Bu bölgelerde dönüşüm yapacağız. Yüzde kaç imar artışı verirsek müteahhitler girer?” diye konuşmak gerekir. Müteahhitin kazanç sağlamadan bu işe girmesi beklenemez. Vatandaşın cebinden para çıkmadan, oturduğu ev büyüklüğünde veya daha büyük bir daireye sahip olması hedeflenmeli.

Ama sen şartları sağlamazsan, sadece kağıt üzerinde ihale açarsan ve müteahhit girmezse, o zaman kentsel dönüşüm yapılmaz. Eğer yapamıyorsanız, TOKİ’nin yaptığı işleri örnek alın. Bakın, Eskişehir’de TOKİ bugüne kadar 17 bin 669 konut yaptı. Beylikova, Alpu, Odunpazarı, Sarıcakaya dahil pek çok yerde. Sen belediye olarak kaç konut yaptın? 24. O zaman bu işi beceremiyorsun. TOKİ, Eskişehir’de 18 bin konut yapmış. Üstelik İlk Evim Arsa programıyla 3 bin kişiye de arsa vermiş. Şimdi Kocakır tarafında 17 bin nüfusluk bir yerleşim alanı kuruluyor. Günyüzü, Han, Mahmudiye gibi ilçelerde yeni ihaleler başlıyor. TOKİ çalışıyor, hükümet çalışıyor. Yeni ihaleler var, inşaatlar devam ediyor. Ama belediyeden bir çalışma göremiyoruz. Hani nerede bir kentsel dönüşüm hamlesi?

Eskişehir’de 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem olursa, 45 bin kişinin hayatını kaybedebileceği söyleniyor. Bu vebali kim ödeyecek? Yıllardır kentsel dönüşüm yapmayan, her şeyi siyasete karıştıranlar mı? TOKİ çalışıyor, hükümet çalışıyor. 18 bine yakın konut yapılmış, devamı da geliyor. Eskişehir’in dönüşmesi gereken 150 bin konutu var. TOKİ bir 18 bin daha yapar ama belediyelerden ciddi bir adım göremiyoruz. Üstelik belediye yaptığı ihalelere bile müteahhit bulamıyor. Müteahhitler belediyelere güvenmediği için ihalelere girmiyor. İhale şartnamesinde sıkıntı var ya da belediyeye güven eksikliği var. İhaleye müteahhit girmezse dönüşüm nasıl olacak?

Yeşiltepe Mahallesi yıllardır imar bekliyor. Gündoğdu Mahallesi'nde vatandaşlar umudunu kesmiş. Bari kat artışları yapın ki vatandaş kendi dönüşümünü kendisi yapsın. Belediye yapamıyorsa, vatandaşın önünü açsın. Deprem sadece felaket zamanı akla gelmemeli. Belediyelerin asli görevleri imar çalışmaları, trafik ve konut üretimidir. Bunlar sağlam olduktan sonra müze veya heykel projeleri yapılır.”