Mevsim geçişleriyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşların grip aşısı konusunda kafasında soru işaretleri oluşturuyor. Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, grip aşısının önemi ve kimlerin aşı olması gerektiği konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Aksaray, grip hastalığıyla nezlenin sıklıkla karıştırıldığını belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Grip hastalığının belirtilerine değinen Aksaray, "Grip hastalığı, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük, kas ve eklem ağrılarına neden olan bir hastalıktır. Tüm bireyleri etkileyebilir ancak bazı gruplarda hastalık daha ağır seyredebilir" ifadelerini kullandı.

Aksaray, grip aşısının önemine dikkat çekerek, hastalığın özellikle riskli gruplarda ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Aksaray, kimlerin grip aşısı olması gerektiği konusuna da değinerek, “Ülkemizde grip aşısı, belirli risk gruplarındaki bireyler için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Bu gruplar arasında 65 yaş ve üzerindeki kişiler, huzurevinde kalanlar, gebeliğin 2. veya 3. üç ayında olan hamileler, kronik akciğer ve kalp-damar hastalığı olanlar, diyabet ve kronik metabolik hastalığı bulunanlar yer alıyor" dedi.

Nazan Aksaray, hamilelerin grip aşısı konusunda özen göstermesi gerektiğini vurgulayarak, “Gebeliğin 2. veya 3. üç ayında olanlar için grip aşısı önerilmektedir. Ayrıca, kronik hastalığı olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve uzun süreli aspirin tedavisi gören çocuklar da bu aşıyı yaptırmalıdır" diye ekledi. Aşı uygulamasının, kişinin hastalığını veya gebelik durumunu belirten bir sağlık raporuyla yılda bir defa karşılandığını belirten Aksaray, bu kişilerin grip aşısını ihmal etmemesi gerektiğini söyledi.

Editör: Akif Yer