Odunpazarı Belediyesi MHP Meclis Üyesi Mustafa Enes Süzen şu ifadeleri kullandı;

"Eskişehir, şehrin doğu ve batısında bulunan makro ölçekli iki büyük parkıyla, heykelleri, yapay gölü, müzeleri, operası, kültür sarayı, tiyatroları, sergi salonları, Porsuk'ta gezen gondolları, eğlence merkezleri donanımıyla cazibeli bir vitrin şehri.

Vitrini cazibeli bu şehirde yaşayan, vitrini sadece seyreden Eskişehir halkının, günlük yaşantısında karşılaştığı sorunlarla ilgili çözümler üretilemediğinden yaşam kalitesi gittikçe düşmektedir.

Üç üniversitesiyle gençlik merkezi, yüksek tarımsal üretimi, gelişmiş organize sanayi bölgesi, değerli maden yatakları ve işletmeleri, havacılık ve savunma sanayisi, termal kaynaklarına sahip, katma değeri yüksek bir şehir.

Bakımsız yolları, kaldırımları, karmaşık bir ulaşım sistemi, çöpleri, konut sıkıntıları, riskli yapıları, yetersiz otoparkları ve pazar yerleri ile yaşamak zorunda olan, nüfusu gittikçe yaşlanan, genç nüfusun terk ettiği Cumhuriyet'in göz bebeği bir Anadolu şehri.

Eskişehir halkının, yaşam kalitesi yüksek, sosyal, kültürel, sportif, eğitim, kolay ulaşım, güvenli bir ortamda yaşaması belediyelerin asıl görevidir.

Önerilerimiz, 5 yıllık süre içinde uygulanabilir seviyede olup, Eskişehir’in önümüzdeki 20 yılının planlanmasına da bu 5 yıllık sürede tamamlanarak çağdaş bir Eskişehir’in temelleri atılabilecektir.

Eskişehir’in sorunlarını siyaset dışı gündemde tutmak, çözüm önerilerimizi uygulayıcı idareye bildirmek sorumluluğuyla, Eskişehir’de ulaşım ve altyapı konularında tespit ve önerilerimizi paylaşmak amacındayız.

Eskişehir’de toplu taşıma ve ulaşımda mevcut durum:

Şehir merkezi olumsuz etkilenmekte.

Caddelerde otopark sıkıntısı had safhaya ulaşmış.

Günlük yaşantı içinde toplu taşıma araçlarının ekonomik olmasına rağmen uzun sürmesi ve zaman kaybına neden olması nedeniyle toplu taşımaya rağbet azalmakta.

Nüfus artışıyla birlikte yeni yerleşim alanlarının korunarak imara açılması, konut yapımındaki büyüme hedefinin küçük tutularak, korumacı düzenlemeler yapılması.

Güncel yaşantıda ortaya çıkan problemler tam tespit edilemediğinden, proje ve uygulamada çözümlenememesi.

Raylı ulaşım sisteminin şehrin merkezinde yoğunlaşması nedeniyle, ana yolların kullanılamaz hale gelmesi.

Raylı ulaşımın, alternatif toplu taşıma araçları kullanılmadan (trolebüs, hibrit otobüs, midibüs, minibüs gibi) ekonomik olmayan bölge ve semtlere götürülmesi.

- Raylı ulaşımın araç trafiğiyle kesiştiği kavşaklarda sinyalizasyon sisteminde düzenleme yapılmaması.
- Ulaşım koordinasyon merkezinin (UKOME) görevini yapamaması veya yaptırılamaması.
- Hafif raylı sistem güzergahlarında duraklar arası mesafeler dikkate alınarak durak sayıları azaltılmalı.
- Çarşı-Otogar güzergahında, Belediye, Alanönü ve Borsa durakları iptal edilmeli; Yunus Kent durağı Sivrihisar 2 Caddesi'ne taşınmalı. Bu uygulamayla sinyalizasyon sistemi araç trafiğine uygun hale gelecektir.
- Çarşı-SSK güzergahında, İsmet İnönü, Bağlar, Anadolu Üniversitesi ve Hava Müzesi durakları iptal edilmeli; Ulus durağı, İsmet İnönü 1 ve 2 Bulvarı üzerinden Eczacılık durağına bağlanmalı. Ulus ile Eczacılık durakları arasında yeni bir Tepebaşı durağı kurulmalı. Bu uygulamayla Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Bulvarı raylı sistemden arındırılacak ve şehir girişinden Odunpazarı ile Otogar bağlantısı trafiği rahatlayacaktır.
- Çarşı-Kumlubel güzergahında, Yıldız durağı kaldırılmalı, gidiş-dönüş hattı Gazi Yakup Satar Caddesi'nde toplanmalı. Muttalıp kavşağı, Gazi Yakup Satar Caddesi boyunca yapılacak kavşak düzenlemesiyle Hasan Polatkan Caddesi ve Yunus Emre Caddesi üzerinden Odunpazarı’na ulaşım sağlanacak. Ayrıca, Büyükpark yanındaki otopark ile şehir içi gezi ve araç trafiği de azalacaktır.
- Çarşı-ESOGÜ güzergahında, Göztepe ve Porsuk Spor Salonu durakları iptal edilmeli. Bu uygulamayla tramvay sefer süresi kısalacaktır.
- Tramvay güzergahlarında yapılacak durak düzenlemeleri ve durak sayılarının azaltılması, ESTRAM’ın işletme maliyetlerini düşürecek, sefer sayılarını artıracak ve şehirdeki araç trafiğine olan olumsuz etkisi azalacaktır. Pik saatler dışında tramvayların doluluk oranları %30-60 arasındadır.
- Halkın şehir merkezindeki otopark sıkıntısını azaltmak, öğrenci ulaşımını ucuzlatmak ve sosyal, sportif, kültürel etkinliklere destek vermek amacıyla Aile Kart Sistemi kurulmalıdır.
- 2024 yılı için Aile Kart Sistemi ile 2 kişilik aile için 300 TL, 3 kişilik aile için 400 TL, 4 kişilik aile için 500 TL gibi bedellerle toplu taşıma araçlarından faydalanılmalıdır.
- Tek yönlü caddeler, şehir merkezindeki ulaşımın uzamasına ve trafik yoğunluğuna neden olmaktadır. Bu nedenle Kırım, Sivrihisar-1, Kütahya, Şair Fuzuli Caddeleri ile Müze Sokak çift yönlü olarak araç trafiğine açılmalıdır. Nayman Sokak üzerindeki yapılar istimlak edilerek Cengiz Topel Caddesi, Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi, Porsuk Bulvarı, Ahmet Kanatlı Caddesi ile Kütahya Caddesi’ne bağlanmalıdır.
- Ankara-Bursa karayolunun her iki yanına yan yol yapılarak sabah-akşam yoğunlaşan trafiğin rahatlatılması sağlanmalıdır.
- İstasyondan başlayarak hat boyu caddeleri Ankara-Bursa yoluna bağlamak gereklidir.
- Afet anında şehir merkezine ulaşım için alternatif yollar oluşturulmalı; şehir merkezindeki riskli yapıların varlığı dikkate alınarak felaket durumunda önlemler alınmalıdır.
- Ana caddelerdeki yol boyu otoparklar engellenmeli; ticarethanelerin mal kabul ve sevk işlemleri UKOME’nin belirlediği saatlerde yapılmalıdır.
- Park yasağı levhaları İl Trafik Müdürlüğü tarafından ceza keserek uygulanmalı, belediye zabıtaları ise izin verilmeyen yerlerin işgaline engel olmalı ve bu işgallerle ilgili tahsilat görevini yerine getirerek caydırıcı olmalıdır.

Eskişehir’in büyükşehir olmadan önceki imar planlarında yol boyu ticaret öngörülmüştür. Önümüzdeki 20 yıllık dönemde Eskişehir’in nüfus artışı göz önüne alındığında, kooperatifler aracılığıyla uydu kentler oluşturularak vatandaşın konut sorunu çözülmelidir.

1990’lı yıllarda yapılan yağmur suyu ve kanalizasyon altyapısı, o dönemde 413.000 olan nüfusa göre yapılmıştır. Bugün Odunpazarı’nın nüfusu 421.000, Tepebaşı’nın ise 390.000'dir ve Eskişehir Merkez nüfusu 800.000’e ulaşmıştır. 1990 yılı imar planlarına göre 1-2 katlı olan konut yapıları, imar değişiklikleriyle 3 ila 8 kata çıkmış, şehir merkezindeki yoğunluk artmıştır. Nüfus artışıyla birlikte iş merkezleri ve sosyal donatılar da aynı oranda artmıştır. 35 yıl önce yapılan altyapının bu artışı karşılaması artık oldukça zor hale gelmiştir.

Son yıllarda Eskişehir’de de sel felaketleri yaşanmaktadır. Porsuk çanağındaki yüksek yeraltı su seviyeleri ve zemin sıvılaşmasının yoğun olduğu alüvyonlu arazi üzerindeki şehir, sel ve deprem riskleri taşımaktadır. Bu risklere karşı tedbir almak zorundayız. Eskişehir’in topoğrafyasını da göz önüne alarak, belediyeler, üniversiteler ve ilgili STK’ların işbirliğiyle projeler geliştirilmelidir.

Altyapı çalışmaları genellikle görünmeyen, uzun vadeli yatırımlardır. Ancak, şehrin gelişimine ve halkın yaşam kalitesine büyük katkı sağlar. Seçim dönemlerinde sosyal faaliyetler ve görünen yatırımlar ön plana çıkarken, altyapı genellikle geri planda kalmaktadır. Oysa ki, altyapı şehirlerin öncelikli ihtiyaçlarından biridir.
Bu vesileyle, 1989-1994 yılları arasında Eskişehir’in altyapı sorunlarını çözen, Büyükşehir Belediye Binası ve Otogar’ı yaptıran, Sultandere toplu konut bölgesini hayata geçiren merhum Selami Vardar Bey’i ve onun hizmetlerini devam ettiren merhum Aydın Arat Bey’i rahmetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun."

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi