Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek şu ifadeleri kullandı:

“Havalar soğuyor ve pazarcıların en büyük derdi kapalı pazar yeri. Şu anda Eskişehir’de birçok mahallede imarla sorunları sebebiyle kapalı pazarlar yapılamıyor. Kapalı pazarlarda yer almak aslında bir çözüm değil çünkü kışın kapalı pazarımız sokak pazarından daha soğuk oluyor. Örneğin bir Emek pazarımız var, çok güzel ama kışın mallar donma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Yenidoğan’da bir pazarımız var, dün salı günü pazarımız vardı ama kapatacak yerimiz yok. Mahallede uygun bir alan yok, yani bu da imkansız. Var olan kapalı pazarlarımızı da yıkıyoruz, onlara sahip çıkmıyoruz. 

Teknoloji ilerledi, belediye yerden ısıtma yapabilir. Belediyeden bu konu talebimiz var ama mevcut pazar alanlarını tamir etmekte bile zorlanıyoruz. Isıtma için de 'Paramız yok, imkansız' diyorlar. 

Şu an adı '100. Yıl Kültür Merkezi' oldu ama bizim için hala Yenikent kapalı pazar yeri. Pazarcılar orada tahminen ne zaman satışa başlayabilirler? Şu anda proje bitmek üzere, balkon diye bir alan var ama mevcut yapılan pazar alanı çok küçük oldu. Normalde proje Yenikent pazarının olduğu yere değil, arka tarafa yapıldı ve pazarcılar biraz kenara itildi. Balkon kapanmadan pazar yeri açılmaz zaten, çünkü mevcut 172 esnaf buraya sığmıyor. Yılbaşına kadar açılmasını bekliyoruz. İnşallah açılır.

Salatalık 70 lira, domates 40 lira. Neredeyse meyve-sebze 50 liranın altında değil. Yaz mevsimi bitti, salatalık ve domates sera ürünü olarak başladı. Yazın çoğu ürün tarlada kaldı, üreticinin %70’i kayıp yaşadı. Maliyetler yükseldi. Aslında fiyatlar yüksek değil, ancak insanların alım gücü yok. Bir maliyetin malı tarladan almak 10 lira maliyeti buluyor. Üretici ve esnaf bu sene sıkıntılı. Vatandaş da alım gücü olmadığı için eskiden '2 kilo ver' derken şimdi '2 tane ver' diyor. Salatalık şu an 60-70 lira arasında. Antalya, Fethiye gibi üreten kentlerde de 50-55 lira. Şu anda fiyatlar yüksek, çünkü geçiş dönemi. Turfanda ürün daha yeni başladı ve sera üretimi de tam oturmadı. On beş yirmi gün sonra salatalık daha bol olabilir. Eskiden kış yaklaşırken domates ve salatalık zor bulunurdu, şimdi yıl boyunca var.

Pazarcılar kışın satışların arttığını söylüyor ama talebi karşılamakta zorlanıyorlar. Hava şartlarına bağlı olarak geçen sene fazla kış olmamıştı ve bu da hem pazarcıları hem de tüketicileri memnun etmişti. Don olayları olmayınca ürünler sonuna kadar satıldı ve fiyatlar dengelendi. Ancak bu kış daha zorlu olabilir, çünkü suya ihtiyacımız var. Eğer bu kış yağmur veya kar olmazsa, önümüzdeki yıllarda daha kötü bir durumla karşılaşabiliriz. Artık üreticiler daha derinlerde su bulmak zorunda kalıyorlar ve ürünlerin sulanması zorlaşıyor.

Pazarcılık çekirdekten yetişme bir meslek. Pazarcılar sabah 02.00’de hale gidip akşam 21.00’da evine dönüyor. Sosyal yaşamları yok ve yazın sıcaktan, kışın soğuktan etkileniyorlar. Bu nedenle gençlerin pazarcılığa yönelmesi zor. Gençlere tavsiyemiz okumaları; okumayanların ise bir meslek edinmeleri. Pazarcılık da önemli bir meslek, ancak hamallık gerektirdiği için fiziksel olarak zorlayıcı bir meslek.”

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi