Eğitim-Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar şu ifadeleri kullandı;
"Milli Eğitim Bakanlığı, norm fazlası öğretmenlerin resen atamalarının yapılması yönünde 2024/57 sayılı genelgeyi yayınladığından beri öğretmenlerimiz tedirgin ve huzursuz.
Yıllardır atandıkları okullarda maaş karşılığı ders yükünü tamamlar şekilde ve hatta daha fazla derse girerek çalışan öğretmenlerimiz, norm fazlası durumda oldukları için bulundukları ilçelerin dışında, uzak yerlere gitmek zorunda bırakılacak.
Bu öğretmenlerimizin birçoğu, daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından aile bütünlüğünün korunması amacıyla il ve ilçe emri verilerek buralara atanmıştı. Ancak şu anda "norm fazlası duruma düştünüz" diyerek yeniden aile bütünlüğünün bozulması tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklar.
Eğer norm fazlası öğretmenlerin resen atamaları yapılırsa birçok öğretmenimiz, 100 km’den daha uzak yerlere gitmek zorunda kalacak.
Sürecin başından beri Eğitim-Bir-Sen olarak konunun yakından takipçisiyiz. Norm girişleri sürecinde farkına varılıp düzeltilen birçok eksik ve sehven yapılan hata oldu. Peki farkına varılamayanlar ne olacak?
Okulunda 26 saat derse girip şu an norm fazlası durumda olan ve Sivrihisar’a gitmek zorunda kalacak bir öğretmen var.
Geçen yıl KPSS Türkiye 79.’su olup ilimize atanan bir rehber öğretmenimiz, resen atamalar sonucu alanında Eskişehir’de yer olmadığı için il dışına gitmek zorunda kalacak.
10 yıldır okulunda çalışıp haftalık 25-30 saat dersine giren bir öğretmen Sarıcakaya’ya gitmek zorunda kalacak.
7 yıldır aynı okulda çalışıp, 3 küçük çocuğunu geride bırakıp Günyüzü’ne gitmek zorunda kalacak öğretmenler olacak.
Maç başladıktan sonra oyun kuralını değiştirmek kimseye bir fayda sağlamaz, aksine mağduriyet oluşturur.
Dönem ortasında yüzlerce öğretmen, okul ve ilçe değiştirmek zorunda kalacak.
Sınıflarında öğretmenine alışmış, sene başından beri dersine giren öğretmen gidecek, yerine yeni bir öğretmen gelecek. Bu durum öğrencilerimiz için de zor bir sürecin oluşmasına sebebiyet verecek.
Yeni çıkan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 18. maddesi, 5. fıkrası gelecek yıl için il ve ilçe emri ile öğretmenleri ihtiyaç olan okullara yerleştirme yetkisini il milli eğitim müdürlüklerine veriyor. İlçeler arası resen uygulama şimdilik askıya alınmalı; yeni dönem itibarıyla ihtiyaçlar kanunun verdiği yetkiyle yapılmalıdır.
Norm fazlası takvimi işlemeden önce Eskişehir’de yaklaşık 2.100 norm fazlası öğretmen vardı. Yapılan tercih ve yerleştirmeler sonucu takvim nihayete erince bu sayı yaklaşık 1.900 civarında kalmaya devam edecek.
Norm fazlası öğretmen durumu ortadan kalkacak mı?
Peki ilçelerimizin öğretmen ihtiyacı tamamen ortadan kalkacak mı?
Milli Eğitim ücretli öğretmen çalıştırma zorunluluğundan kurtulacak mı?
Hayır! Hayır! Hayır!
Asker, polis, hakim, savcı eşi, doğum izni, ücretsiz izin, engelli öğretmen, sağlık raporu olan ya da görevlendirme çalışan öğretmenler, özel durumlarına binaen resen atamadan muaf tutuluyor. Ancak yıllardır ev düzenini kurmuş, yıllardır okulunda dersine giren öğretmenlere “Hadi bakalım, resen ilçeye gideceksin” demek hakkaniyetli bir uygulama değildir, olamaz da.
Bu öğretmenlerin aileleri, çocukları ve eşleri mağdur olmayacak mı? Bakanlık eliyle ortadan kaldırılan aile bütünlüğü mağduriyeti, Milli Eğitim Müdürlüğü eliyle yeniden oluşturulacaktır.
Buradan İl Milli Eğitim Müdürümüz Sinan Aydın Bey’e seslenmek istiyorum.
Sayın Hocam, gelin, 24 Kasım Öğretmenler Günü arefesinde, resen atanma korkusuyla günlerdir endişeyle bekleyen öğretmenlerimize, onların ailelerine ve çocuklarına en anlamlı hediyeyi siz verin.
Öğretmenlerimizi yüzlerce kilometre öteye gitmeye mecbur bırakmayın.
Biliyoruz ki sizin de ailenizin bir kısmı Eskişehir’de, bir kısmı İstanbul’da. Ailelerin ayrı olmasının zorluğunu en iyi siz anlarsınız.
Dördüncü aşama ilçeler arası resen atamadan vazgeçtik deyin.
Sizi temin ederim, yüzlerce öğretmenden, ailelerinden ve küçücük çocuklardan dualar alacaksınız. Onlara verilecek en güzel ve en anlamlı Öğretmenler Günü hediyesi bu olacaktır.
Tekrar söylüyorum, bu süreç sonunda ne norm fazlası öğretmen gerçeği ne de ücretli öğretmenlik mecburiyeti ortadan kalkacak. Olan, sadece onlarca öğretmenin ilçeye gitmesi ve aile düzenlerinin bozulması olacak. Bu resen atamalar, öğretmenlerimiz üzerinde mağduriyet, bakanlık ve siyaset üzerinde sosyal ve siyasal maliyet oluşturmaktan öteye gitmeyecektir. Umarım Eskişehir Valimiz Hüseyin Aksoy ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Sinan Aydın bu durumu görür, bu çağrımıza kulak verir ve bu ısrardan vazgeçerler. Şehrimizin siyasetçi ve milletvekillerinin de mağdur olacak öğretmenlerimizin durumunu bilmesi ve çözüm için destek olması önemlidir. Aksi takdirde hepimizi daha zorlu süreçler bekliyor olacak. Öğretmenlerimizi yorup yıkmanın, aile düzenlerini bozmanın ve bu durumları düzeltmek için öğretmenleri mahkeme yollarına düşürmenin bir anlamı yoktur. Bu çağrıyı, günlerdir “Durumum ne olacak?” diye endişeyle bekleyen yüzlerce öğretmenimiz, onların aileleri ve çocukları adına yapıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı, Maarif Yüzyılı’nı öğretmenlerimizi mecbur bırakıp mağdur ederek değil, memnun ve mutlu ederek inşa etmelidir.
Bu vesileyle, görevleri esnasında şehit düşen öğretmenlerimiz başta olmak üzere, öğretmenlik mesleğine emek, ömür ve gönül vermiş tüm meslektaşlarımın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarım."