Eskişehir’de Kurtuluş Mahallesi’ne yapılacak yeni kapalı pazar yeri için ihale 9 Mayıs’ta yapılacak. Pazar yeri, 24 ayda tamamlanacak şekilde planlandı.
Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik şu ifadeleri kullandı;
"Bu kapalı pazar sürecinin üç dört yıldır şehrimizin gündeminde olmasının sürecini anlatmak istiyorum. Zira yerel medyamız bu konuyu çok defa şehrimizde paylaştığında, bazı kirli bilgi demeyeceğimiz, ancak kirli algılarla desteklenen haberlerle, şehrimiz maalesef yanlış bilgilendirildi.
6306 sayılı kanun, 2012 yılında yayınlandığında, bu kanun “afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi” hakkındaydı ve şöyle bir hüküm içeriyordu: Yerel idare bir yeri “riskli alan” ilan edilmesi noktasında bakanlığa teklif ettiğinde, o alan Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli alan” ilan edilir ve bu alan üzerinde bulunan bütün kamu taşınmazları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesine geçer.
Malumunuz, ülkemiz bir anayasa devletidir. Anayasa’nın altında kanunlarımız, onun altında yönetmeliklerimiz, onların da altında genelgelerimiz bu şekilde yürütülür. Kimi anayasanın verdiği yetkiyle atanır, kimi ise anayasal yetkiyle seçilir. Dolayısıyla, kanunlarımızda seçilmişle atanmışın görevleri ayrı ayrı belirlenmiştir. Herkesin görevi kanunlar ölçeğinde tanımlanmıştır.
Bu kanun ölçeğinde, kapalı pazar da diğer sekiz taşınmazla beraber bunların içinde eski Milli Eğitim binası, Bayat Pazarı’nın olduğu yer, eski Maliye lojmanları, Balıkçılar Pazarı’ndaki arsalar ve kamu lojmanları da bulunmaktadır ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız uhdesine geçmiştir.
Tabii, bu riskli alanlar çalışılırken, bakanlık olarak bir protokolle bu taşınmazların tamamını Büyükşehir Belediyemize devrettik. Kıymetli dostlar, devretme koşullarında riskli alanların yeniden yapımı süreçleri bulunuyordu. Fakat gelinen noktada burada detayına giremeyeceğim, kimseyi de suçlamak niyetinde değilim; zira böyle güzel bir atmosferi kimsenin bozmasına müsaade etmeyelim, süreç aksadı, projeler gerçekleştirilemedi.
Sayın Ayşe Ünlüce de hukukçu, bu konuları belki içimizde en iyi bilenlerden birisidir. Kanunun amir hükümleri kapsamında taşınmazlar yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesine geçti.
Ben de bu şehrin çocuğuyum, 40 yıldır ailemle birlikte bu şehirde yaşıyorum. Şehrimizin sembolik bir yeri. Böyle merkezi bir noktaya geldiğinizde arka tarafa bakıldığında, çok izbe, hiçbir fonksiyonu olmayan bir alan görüyoruz. Ne otopark, ne yol, ne pazar… Ayrıca pazarcılarımıza da bir dağınıklık oluşmuştu bu vesileyle. Çok sağlıksız bir görüntü ortaya çıkmıştı.
Bu durumu kanun kapsamında daha önce de konuştuk, fakat maalesef bir mesafe kat edemedik. Özellikle Ayşe Ünlüce Başkanımızın bu konuyu çözmesi için bizlerle ve bürokratlarla oturduğumuzda sağ olsunlar, Eskişehir milletvekillerimiz de şehrimizin bir kazanımı olarak bu meseleyi sahipleniyorlardı. Konuyu Sayın Bakanımıza da hep birlikte ilettiğimizde, Sayın Bakanımız Murat Kurum Beyefendi’nin de bu konudaki müsbet yaklaşımları sayesinde, yeniden bir protokolle kapalı pazar işini bugün gündemimize taşımış bulunuyoruz.
Bu süreçte Sayın Belediye Başkanımıza, sayın milletvekillerimize, bu konuyu gerçekten gündemde tutan AK Parti İl Başkanımız Gürhan Albayrak’a, Pazarcılar Odası Başkanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Konuyu sürekli gündemde tuttular ve Ankara nezdinde bir protokol kapsamında çözülmesini sağladılar. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum."