Tepebaşı Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısında CHP grubu adına konuşan Fikriye Güven Zaptiye şu ifadeleri kullandı;

5393 sayılı kanunun 41. maddesi ‘belediye başkanı, mahalli idareler genel seçiminden itibaren altı ay içerisinde stratejik plan hazırlayarak meclise sunar’ demektedir.

Stratejik planlamanın, belediye başkanlarının belediye olarak bölgelerine yönelik orta ve uzun vadeli amaçlarını temel ilke ve politikalarını hedef ve önceliklerini performans ölçütlerini bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren bir planlama olduğu açıktır.

Gelişim ve değişime paralel yatırım planlaması ve geleceğin tanımlanması anlamını taşıyan, üretim ve insan gücünün makroekonomik düzeyde planlanması sayılan stratejik planlamanın bölge halkını doğrudan ilgilendiren bir planlama olması nedeni ile veri derleme ve planlama çalışması aşamalarında çağdaş, şeffaf, demokratik ve katılımcılık ilkelerine özen gösterildiğinin de apaçık görülmektedir.

Stratejik plan hazırlık sürecinde, belediyemizin yürürlükteki mevzuat ve ulusal politika belgeleriyle uyumlu olmasına özen gösterilmiştir. Bu kapsamda, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 22.04.2021 tarih ve 31462 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Stratejik Planlama’ya dair Yönerge ve Belediyeler için Stratejik Planlama Kılavuzu, On ikinci Kalkınma Planı (2024-2028), Orta Vadeli Program (2024-2026) ve BEBKA 2024-2028 Bölge Planı gibi üst politika belgeleri dikkate alınarak planlama yapılmıştır.

Belediyemizin 2025-2029 Stratejik Planı, hem iç hem de dış paydaşların katılımıyla, bilimsel ve sistematik bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Belediyemizin uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmesi için planlama sürecinde kullanılan yöntemler, paydaşlarla kurulan diyalog ve önceki stratejik planın değerlendirilmesi gibi unsurlar önemli bir rol oynamıştır.

2025-2029 geniş katılımlı paydaş süreciyle stratejik planda, 2023 yılı içerisinde yaklaşık 30.000 kişinin başvurduğu Mavi Masa raporları, halkın doğrudan taleplerini içeren önemli bir veri kaynağı olmuştur. Mavi Masa başvuruları, vatandaşların belediyemizin hizmetleriyle ilgili önerilerini, karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini içerdiğinden, stratejik planın halkın taleplerine uygun olarak şekillendirilmesine olanak tanımıştır.

Sosyal medya anketleri, halkın geniş kesimlerine ulaşmak ve farklı yaş ve sosyal gruplardan geri bildirim almak amacıyla kullanılmıştır. Bu anketler belediyemizin sunduğu hizmetler ve gelecekteki projelerle ilgili olarak vatandaşların memnuniyet düzeyleri ve önerileri toplanmıştır.

Dış paydaşlarla da geniş bir diyalog süreci yürütülmüştür. Belediyemiz, 48 farklı kuruma dış paydaş anketleri göndererek, iş birliği yaptığı kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, özel sektör temsilcileri ve eğitim kurumlarından görüşler almıştır. Bu görüşler, belediyenin dış ilişkilerine ve projelerini daha etkin hale getirebilmek adına planlama sürecinde dahil edilmiştir.

İç paydaşlar, yani belediye çalışanları ve müdürlüklerle yapılan toplantılar ve görüşmeler sayesinde, belediyemizin mevcut kapasitesi ve kaynaklarının etkin kullanımı analiz edilmiştir. Ayrıca, belediye meclis üyelerinin de görüşleri alınarak, belediyenin stratejik hedeflerinin belirlenmesinde katkıları sağlanmıştır.

Stratejik planın hazırlanma sürecinde, belediyemizin mevcut durumu kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu aşamada, belediyenin mevcut kapasitesi, bütçe yapısı ve insan kaynakları detaylı olarak incelenmiş; güçlü yönler, fırsatlar ve tehditler değerlendirilmiş; karşılaşılan olumsuz fırsatlar ve tehditler belirlenmiştir. Tepebaşı Belediyesi'nin karşı karşıya olduğu fırsatlar ve tehditlerin belirlenmesi, bu dönemde daha etkili ve verimli hizmet sunumunu sağlayacak stratejik adımlar oluşturulmuştur. Bu kapsamda yapılan SWOT analizi, belediyemizin iç ve dış çevresine dair kapsamlı bir değerlendirme sunarak stratejik hedeflerin şekillendirilmesinde temel rol oynamıştır.

Ayrıca, belediyemizin sosyal, ekonomik, teknolojik, çevresel ve yasal faktörlere karşı konumunu değerlendiren bir PESTLE analizi gerçekleştirilmiştir. Bu analiz, belediyenin çevresel ve toplumsal değişimlere karşı nasıl bir strateji geliştirmesi gerektiğine dair önemli veriler sunmuştur.

Tepebaşı Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı, belediyemizin uzun vadeli hedeflerine ulaşmasını sağlayacak kapsamlı ve stratejik bir çerçeve sunmaktadır. Plan, yerel yönetim süreçlerinin etkinliğini artırmayı hedefleyen 5 stratejik amaç, bu amaçların altında yapılandırılmış 53 stratejik hedef ve her bir hedefin başarısını izlemek için tanımlanmış 151 performans göstergesini içermektedir. Bu yapı, belediyemizin önceliklerine uygun bir yol haritası oluşturmakta ve hizmet sunumunun kalitesini artırmak için somut adımlar atılmasını mümkün kılmaktadır. Performans göstergeleri, stratejik hedeflerin somut olarak ölçülmesini ve etkin bir şekilde izlenmesini sağlayarak, planın uygulanabilirliğini ve başarı düzeyini objektif bir biçimde değerlendirme imkânı sunmaktadır. Böylece, Tepebaşı Belediyesi’nin, bölgenin sosyal, ekonomik ve çevresel ihtiyaçlarına yanıt verebilecek, sürdürülebilir kalkınma odaklı bir yönetim anlayışı geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Bu sebeple 2025-2029 yıllarını kapsayan stratejik planın öncelikle bölge halkımız adına hayırlı olması ve planın hazırlanmasında başta başkanımız Ahmet Ataç’a meclis üyelerimize, başkan yardımcılarımıza, müdürlerimize ve emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkür ederim.”

Editör: Tolga Bayraktar