2022 yılında yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen bölge içerisine Eskişehir’in Uludere ve Karaçobanpınarı mahalleleri de dahil edilmişti. Bu süreçte, bu mahallelerde bulunan bazı tarlaların kamulaştırılması gündeme geldi.

Lisans alan Kalyon Yeka Res 3 Rüzgar Enerjisi Yatırımları A.Ş. yetkilileri, projeye ilişkin olarak Uludere Mahallesi'nde taşınmazları bulunan kişilerle Eskişehir’de bir düğün salonunda bir araya geldi. Ancak, bu buluşma çiftçilerdeki memnuniyetsizliği gidermeye yetmedi.

Uludere Mahalle Muhtarı Mesut Kırca, köylerine yapılacak rüzgar gülleri inşaatı konusunda kendilerine danışılmadığını ve tarlalarının istimlak edilmesinden dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade etti. Kırca, "Köyümüze rüzgar gülleri yapılıyor. İnşaatına başlandı. Bizlere sorulmadan tarlalarımızı istimlak ettiler. Çiftçiliği bitirdiler. Memnun değiliz. Atalarımızdan kalan yerleri 3 kuruşa alıyorlar. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi olduğu için dava da açamıyoruz. Anlaşmaktan başka çaremiz yokmuş. Daha anlaşmadan tarlalarımıza kepçeleri soktular. Çukurları açtılar. Çaresiz bırakıldık" şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden Hasan Yenipınar da tarım arazilerinin yok edilmesine tepki göstererek, "13 dönüm arazimin yarısı gidiyor. Tarım arazilerini yok ediyorlar. Ukrayna’dan buğday mı bekleyeceğiz. Ben enerji istemiyorum. Ben aç duramam. Çiftçilik çok daha önemli," dedi.

Osman Ergin ise bilgilendirmelerin geç yapıldığını ve tarlalarına verilen fiyatların çok düşük olduğunu belirtti. "İnsanların tarlalarına çok düşük fiyat verip alıyorlar. Değeri verilmiyor. Çok düşük rakamlar teklif ediliyor," diyerek durumu özetledi.

Son olarak Hasan Hüseyin Kocamaz, arazisinin ortasından alınan kısmın, tarım faaliyetlerini zorlaştırdığını dile getirdi. "7 dönüm arazim var. Yarısını alacağız diyorlar. Ancak tarlanın ortasını alıyorlar. Bana bir yan ve diğer yan kalıyor. Fiyat henüz konuşmadım. Bu şartlar altında ben üretemem. Tarlamı öldürüyorlar. Buğday ekip para kazanıyordum. Biz üretmek istiyoruz," ifadelerini kullandı.

Çiftçiler, tarım arazilerinin enerji projeleri uğruna feda edilmesinin geçim kaynaklarını tehdit ettiğini belirterek, yetkililerden acil çözüm bekliyorlar. Bu süreçte tarımın önemine dikkat çeken köylüler, rüzgar enerjisi yatırımlarının kendi geçim kaynaklarını baltalamadan yapılmasını talep ediyorlar.

Editör: Tolga Bayraktar