Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Aralık 2024 - 1 Nisan 2025 tarihleri arasında geçerli olacak zorunlu kış lastiği uygulamasına ilişkin detayları paylaştı. Uygulamanın, tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu olacağını belirten Bakan Uraloğlu, hususi araç sahiplerine de kış lastiği takmalarını tavsiye etti.
Kış lastiklerinin, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırarak kazaları önlemede hayati bir rol oynadığını ifade eden Uraloğlu, “Kış şartlarına uygun donanım ve ekipmanla seyahatlerimizi gerçekleştirmeyi ihmal etmeyelim. Araçlarımızda zincir, takoz ve çekme halatı gibi gerekli ekipmanları bulundurmalıyız. Ancak bu, kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz,” dedi.
Bakan Uraloğlu, kamyon, çekici, tanker ve otobüslerin dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, patinaj zincirine rağmen kış lastiği kullanılmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya kar tanesi işareti bulunması gerektiğini hatırlatan Uraloğlu, diş derinliklerinin kamyon ve otobüslerde en az 4 mm, kamyonet ve otomobillerde ise 1,6 mm olması gerektiğini söyledi. Kurallara uymayan araç sahiplerine 4 bin 69 lira idari para cezası uygulanacak.
Denetimlerin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ekipleri ve belediyelerin ilgili birimlerince yapılacağını kaydeden Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kış hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. Karayolları Genel Müdürlüğü, 68 bin 549 kilometrelik yol ağında 12 bin 634 makine ve 13 bin 283 personelle görev yapacak. Ayrıca, 737 bin 801 ton tuz ve 11 bin 576 ton kimyasal buz çözücü ile yolların güvenliği sağlanacak.
İl sınırları içindeki kış lastiği uygulaması tarihlerini valiliklerin belirleyeceğini ifade eden Bakan, “Valilikler tarih aralığını birer ay uzatabilir. Sürücülerimizin yerel duyuruları dikkatle takip etmeleri önemlidir,” dedi.
Zorunlu kış lastiği uygulaması, kış aylarında güvenli seyahat için alınan en önemli tedbirlerden biri olarak değerlendiriliyor. Vatandaşların kurallara uyması, hem kendi güvenlikleri hem de trafik akışının sağlanması açısından kritik öneme sahip.