Hep-Sen Eskişehir Şubesi tarafından şu yazılı açıklama yayınlandı;
"Eskişehir’deki sağlık sisteminde yaşanan sorunlar, halk sağlığı ve çalışan sağlığını tehlikeye atan boyutlara ulaşmıştır. Özellikle üç büyük hastane olan Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanan ciddi yönetimsel sıkıntılar, hak ihlalleri ve personel yetersizlikleri endişe verici bir hal almıştır.
Ortak Sorunlar: Ciddi Personel Yetersizliği
Acil servis, yoğun bakım ve diyaliz servislerinde yönetmeliklere aykırı bir şekilde yeterli sağlık personeli istihdam edilmemekte, kritik birimlerden personel sayısı azaltılmaktadır.
Yeni doğan yoğun bakım üniteleri ve acil servislerde çalışan sayısının düşürülmesi, halk sağlığı için ciddi tehditler oluştururken, sağlık çalışanlarının da iş yükünü dayanılmaz hale getirmektedir.
Buna karşın, sağlık personelinin unvan değişikliği yapılmadan görev tanımlarına ve unvanlarına aykırı bir şekilde sekreterlik, fatura işlemleri ve tıbbi malzeme birimleri gibi alanlarda görevlendirilmesi hem hukuksuzdur hem de çalışanların asıl görevlerinden uzaklaştırılmasına yol açmaktadır. Ayrıca kişilere özel birim sorumlusu, kat sorumlusu, bina koordinatörü, kat koordinatörü gibi yasal olmayan usulsüz görevlendirmeler ile bir kesime ayrıcalık tanınırken personel eksikliğinin daha da derinleşmesine neden olmaktadır.Bu durum hem hukuksuz hem de çalışanlar arasında iş barışını bozmaktadır.
Usulsüz görevlendirmeler ile boş kadrolar torpilli kesim ile doldurulurken, Personel Dağılım Cetvelinin yanlış hesaplanmasına neden olmakta ve sahada kalan sağlık çalışanlarının iş yükü sürekli artmaktadır. Bu da çalışan sağlığına ciddi zararlar vermektedir.
Personelin Sağlığı Tehlike Altında
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde yaşanan hekim istifaları, aşırı iş yükü ve baskıların açık bir göstergesidir. Son iki yılda neredeyse 20'den fazla hekimin ( istifa ve uzmanlıklarından dolayı ) ayrılması, gelen hekimlerinin de birçoğunun istifa etmesi sebebiyle, başka bölüm asistanlarının görevlendirmeyle acil serviste çalıştırılmasına sebep olmuş, tüm hastane ve halk bu durumdan etkilenmiştir. Sarı ve Yeşil alanlar kapatılmış sadece sadece kırmızı alanda hizmet verilmeye başlanmıştır. Bu durum ise halk ile sağlık çalışanları arasında istenmeyen olayların yaşanmasına zemin hazırlamaktadır.
Eskişehir Şehir Hastanesi Diyaliz Birimi'nde görevli bir sağlık personeli, aşırı iş yükü nedeniyle çalışırken inme geçirmiş ve halen tedavi görmektedir.
Ayrıca Yoğun Bakım Standartlarına uymayan koşullarda da hasta takibi yapıldığı;2.Basamak Yoğun Bakım ünitelerinde 3.Basamak Yoğun Bakım hastası takibi yapıldığı gibi durumlarla karşı karşıya kalındığı fakat buna rağmen usulüne uygun hemşire sayısı görevlendirilmediği bilinen bir gerçektir.
Personel eksikliği, çalışanların sağlığını tehdit etmekle kalmamakta, sürekli fazla mesailerle sosyal hayat dengeleri ve aile birlikleri bozulmaktadır. Çalışanlar, iş ve aile hayatını sürdüremeyecek hale getirilmektedir.
Etik İlkelerin İhlali ve Mobbing
Liyakatsiz idari amirlerin sendikal faaliyetlerde yer alması, etik ilkelerin ihlali olarak değerlendirilmeli ve acilen müdahale edilmelidir. Bu tür faaliyetler iş barışını bozmaktadır ve sağlık çalışanları arasında mobbingin yaygınlaşmasına yol açmaktadır.
Mevzuat ve Sağlık Çalışanlarının Hakları
Anayasa'nın 56. maddesi ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, devletin sağlık çalışanlarının beden ve ruh sağlığını koruyacak düzenlemeleri yapma yükümlülüğü vardır. Ayrıca, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun ilgili maddeleri, sağlık personelinin dengeli bir şekilde dağıtılmasını ve yeterli sayıda personelin istihdamını zorunlu kılmaktadır.
Hep-Sen Eskişehir olarak yönetime yazılı başvurumuzun yanında tekrar hatırlatma yapmak istiyoruz; “Eskişehir'de bulunan 3 büyük hastanede (Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi) acilen sağlık personeli eksikliklerini gidermeli, yönetimsel hatalardan kaynaklanan iş yükünü azaltmalı, usulsüz görevlendirilen personellerin asıl çalışması gereken birimlere geri görevlendirilmeli, nöbet usulü çalışan birimler ile gündüz vardiyasında çalışan personeller arasında adaleti sağlamalı ve çalışan sağlığını koruyucu önlemler almalıdır.” Bu bağlamda, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yönetimi gerekli iyileştirmeleri ivedilikle hayata geçirmelidir."