Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen şu ifadeleri kullandı;

“Son 3 ayda, yılbaşından bu yana sektörümüze ilgi oldukça arttı. Farklı sektörlerden, özellikle yiyecek-içecek sektörüne, lokantalara yönelim dikkat çekici. Son 3 ayda kapanan işletme sayımız 54 civarında. Buna karşılık açılan işletme sayımız 104 olmuş. Yani burada ciddi bir artış var. Bu bizi de şaşırtıyor ama sektörümüz açısından sevindirici bir durum.

Sadece sayısal artış değil, nitelik de çok önemli. Liyakatli insanların sektöre katılması, sektöre renk katar, vatandaşımıza da daha iyi hizmet sunulur. Odamız açısından bu olumlu bir gelişme.

Ama diğer yandan, son dönemde yaşanan siyasal olaylar var. Maalesef olumsuz etkiledi. Bunun temel sebebi dövizdeki artış. Artan döviz kuru, bizim girdi maliyetlerimizi ciddi şekilde yükseltiyor. Daha yeni fiyat tarifesi aldık, bir ay kadar önce. Euro 39 lira civarındaydı, şimdi 41 liranın üzerine çıktı. Bu da maliyetleri doğrudan etkiliyor, sevindirici bir durum değil tabii.

Fiyat politikası baştan sona değişmeli. Taban fiyat belirlenmeli. Şu an piyasayı serbest bırakıyorsunuz ama esnafın yapacağı zamma sınır koyuyorsunuz. Bu mantıklı değil. Zamları arz-talep belirlemeli ki esnaf ayakta kalabilsin. Aksi halde elimiz kolumuz bağlanıyor.

Örneğin bugün domatesin fiyatı 25-30 lira ama 3 ay sonra ne olacağını bilemiyoruz. Buna rağmen bir yıllık tarife belirlememiz isteniyor. Bu da bizi zorluyor. Biz önerilerimizi Ticaret Bakanlığı’na, Ticaret Genel Müdürlüğü’ne ilettik. Dosyalarımızı sunduk. Ama mevcut hükümet, “vatandaş ucuz yesin, ne yerse yesin” anlayışında. Bu da bizi üzüyor.

9 günlük bayram tatilinin turizmde hareketlilik oluşturacağı, lokantacılar için de bir canlanma getireceği yönünde bir beklenti var. Bu durum bizim piyasamızı kesinlikle olumlu etkiler. 9 gün bayram tatili daha şimdiden etkisini gösterdi. Çevremizdeki dostlarımız otel, kalacak yer, gezilecek yerler konusunda bizleri aramaya başladılar bile. Esnafımız açısından sevindirici bir gelişme. Ekonomiye ne kadar etkisi olur bilemem ama bölge turizmi ve esnafı için hareketlilik yaratır. Yeter ki havalar güzel olsun, yağmur olmasın.

Eskişehir’e ciddi sayıda turist gelecekti.r Eskişehir’in artık vazgeçilmezleri var. Balaban köfte, çi börek, met helvası, boza gibi. Ama bunların dışında da çok sayıda özgün yemeğimiz var. Misafirlerimize önerim, sadece belli bölgelere odaklanmasınlar. Şehrin farklı noktalarında Eskişehir’e özgü bu zengin yemek kültürünü tatsınlar. Eskişehir bir mozaik. Balkanlardan Orta Doğu’ya, Orta Asya’dan Güneydoğu’ya kadar mutfağımız çok çeşitli. Buraya gelip de bu tatları denemeden gitmek olmaz.”