ESKİŞEHİR HABER

Eskişehir’de pahalılık aileleri ve esnafı zorluyor!

Yeni eğitim öğretim yılının ilk haftası geride kalırken, pahalılık nedeniyle hem veliler hem de esnaf büyük sıkıntılar yaşıyor.

Abone Ol

Yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte artan pahalılık, Eskişehir’de hem öğrenci velilerini hem de esnafı zor durumda bıraktı. Şehrin en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Yunusemre Halk Çarşısı’nda yaşanan sıkıntılar, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in ziyaretinde gözler önüne serildi. Hem veliler hem de esnaf, pahalılık karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Veliler, çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiklerini ifade ederken, esnaf da azalan satışlardan dert yandı. Alışverişe çıkan bir öğrenci velisi, Alper Kardelen, pahalılık karşısında yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi: "Geçen yıla göre pahalılık çok fazla. Enflasyonun üzerinde bir artış var. Asgari ücrete sadece bir kere zam yapılıyor ama ürünlere neredeyse her ay zam geliyor. Ayakkabıdan gıdaya kadar her şeyin fiyatı aşırı arttı. Eskiden çocuklarıma çikolata, dondurma alabiliyordum. Şimdi cebimizde 1 lira taşımanın bir anlamı kalmadı. Şu an pantolon alacağız, uygun olan yeri bulmak için fiyatlara bakıyoruz. Neresi ucuzsa orayı tercih etmek zorundayız. Fiyatlar sürekli artıyor ve artık bu artışları takip etmekte zorlanıyoruz. Çocuğum bir şey bitti dediğinde acaba ne kadar pahalı olmuştur diye düşünmekten korkuyorum. Öğretmenimiz belli markaları öneriyor, mecburen ona göre alışveriş yapmak zorunda kalıyoruz. Geçen yıl aldığımız ihtiyaç listelerini bu yıl bırakın almayı, okumaya bile korkar hale geldik."

Esnaf krizde: "40 yıldır böyle kriz görmedik"

Yunusemre Halk Çarşısı esnafı da ekonomik krizin etkilerini fazlasıyla hissettiğini ifade ediyor. Çarşıda okul kıyafeti satan Ümit Altın, özellikle çocuk kıyafetlerinin aileler için büyük bir yük haline geldiğini belirterek, "Yeni okula başlayan bir çocuğun kıyafet masrafı 1.500 liradan başlıyor. Eğer iki çocuğunuz varsa, bu miktar 3.000 liraya çıkıyor. Buna ayakkabı, çanta ve kitaplar dahil değil. Ayrıca yedek kıyafet almak isteyen ailelerin en az 2.500 lira harcaması gerekiyor. Artık aileler eski yöntemlere dönmek zorunda kalıyor. Büyük çocuğun küçülen kıyafetlerini küçük çocuğa giydiriyorlar. Yeni kıyafet ancak çok zorunlu olduğunda alınıyor" dedi.

Esnaflardan Batuhan Satıcı ise yaşadıkları ekonomik krizin boyutunun her geçen gün daha da derinleştiğini ifade etti. "Bu yıl gibisini daha önce hiç görmedik," diyen Satıcı, "40 küsur yıldır bu dükkanda çalışıyorum, ancak böyle bir krize ilk kez tanık oluyorum. Şu anda dükkanım kendini bile zor döndürüyor. Ailemden yardım alıyorum. Kardeşim ve annem elimden tutmasa dükkânı kapatmak zorunda kalırım. Ama 40 yıllık dükkânı kapatmak, geçim kaynağımızdan olmak bizim için çok zor. Bu dükkandan alışveriş yapan insanlar genellikle gelir seviyesi düşük kesimden, yani krizi en derinden hisseden kişiler. Önümüzde hiç umut görmüyoruz. 2008 krizi bile bunun yanında hafif kalıyor" dedi.

"10 sene öncesini arıyoruz"

Ayakkabı satıcısı Saliha ve Selim Entetik çifti de, yaşadıkları zorlukları paylaştı. Fiyat artışlarının hem esnafı hem de müşteriyi vurduğunu ifade eden çift, "Bu yaz satışlarımız oldukça durgun. Fiyatlar çok yüksek, biz de malı pahalıya alıyoruz ve mecburen zamlı satmak zorunda kalıyoruz. Her mal aldığımızda fiyatlar daha da artıyor. Dolar kurundaki en ufak bir değişiklik bile ürünlerin fiyatını anında etkiliyor. Geçen yıl 100-150 liraya sattığımız terlikleri bu yıl 300 liraya satmak zorunda kalıyoruz ama kimse 300 lira verip terlik almak istemiyor. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda sattığımız rakamlarla bu yıl kendimiz bile ürün alamıyoruz. Her şey yüzde yüz zamlandı. Toptancılarla konuşmaya çalışıyoruz ama dinleyen yok. ‘Fiyat bu, alırsan al, almazsan alma,’ diyorlar. Biz de mecburen az az mal alıyoruz. Durum gerçekten çok zor. Son 4-5 yıldır piyasa kötü ama bu yıl çok daha ağırlaştı. 10 sene öncesini arıyoruz" dediler.

Çakırözer: "Halkın iktidarını kuracağız"

Yunusemre Halk Çarşısı’nda esnaf ve vatandaşların sorunlarını dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yaşanan ekonomik sıkıntıların sorumluluğunu mevcut iktidara yükledi. Çakırözer, "22 yıllık AKP iktidarı milyonları yoksulluğa ve sefalete sürükledi. 86 milyon vatandaşımız bu pahalılığı ve umutsuzluğu yaşıyor. Ülkeyi yönetemeyen bu beceriksiz iktidar, sorunların asıl kaynağıdır. Ancak halkımız endişelenmesin. Türkiye’nin en büyük partisi Cumhuriyet Halk Partisi olarak her derdin bir çaresi olduğunu söylüyoruz. İktidarımızda yoksulluğun, gelir adaletsizliğinin, hayat pahalılığının ve durmayan zamların çaresini bulacağız. Yapılacak ilk seçimde halkımızın oylarıyla Cumhuriyet Halk Partisi'ni iktidar yapacak ve halkın iktidarını kuracağız" diyerek umut verdi.

Çakırözer, özellikle esnafın ve dar gelirli ailelerin sıkıntılarını en kısa sürede hafifletmek için CHP'nin iktidara gelmesi gerektiğini vurgulayarak, ekonomik kalkınma adına somut adımlar atacaklarını belirtti.