Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek şu ifadeleri kullandı;

“Odamızın 1322 üyesi var. Toplamda 28 pazarımız bulunuyor. Bunların 15’i Odunpazarı bölgesinde, 12’si Tepebaşı bölgesinde. Bir de Kurtuluş pazar yerimiz var. Yani toplamda 28 pazarımızla esnafımıza ve halkımıza hizmet ediyoruz. Bu konuda da mutluyuz. Türkiye’de en zor mesleklerden biri pazarcılıktır. Bizim hayatımız gece 2’de başlıyor. Halden malımızı o saatte alıyoruz. Kışın soğukta, yazın sıcakta, sabahın erken saatlerinde ürünlerimizi alıp pazar yerine yetişmeye çalışıyoruz. Esnafımız uykusuz kalıyor, zor şartlarda para kazanıyor. Yani masa başında değil, hamallık yaparak kazanıyor. 

Herkes mahallesine pazar istiyor ama sokağına pazar istemiyor. En büyük sıkıntılarımızdan biri bu. Bir diğer büyük sorun da trafik. Pazarın kurulduğu günlerde insanlar araçlarını sokaklara bırakıp gidiyor. Esnafımız sabah geldiğinde ciddi zorluklar yaşıyor. Bu durumu çözmek için emniyeti arıyoruz. Belediyeler ve zabıtalar da ellerinden geleni yapıyor. Araçlar çekilmiyorsa çekiciyle çektiriyoruz. Halkımızdan ricamız, pazar açılacak günler araçlarını o alanlara bırakmasınlar.

Günümüz çok erken başlıyor, neredeyse gün doğmadan. Akşam saat 6-7’ye kadar da satış devam ediyor. Esnafımız az uyuyarak, malını sabah sergileyerek geçimini sağlıyor. Türkiye’nin en ucuz ürününü biz Eskişehir pazarcıları satıyoruz. Gerçekten zor şartlarda çalışıyoruz.

Marketler de başka bir sıkıntı. Özellikle pazar kurulan günler büyük indirimler yapıyorlar. Ayrıca kaldırım işgali de yapıyorlar. Etiket hileleriyle halkı yanıltıyorlar. Marketlerdeki ürün günlerce bekliyor. Oysa bizim ürünümüz günlük geliyor. Eskişehir’e Antalya, Mersin, Adana gibi illerden günlük taze ürün ulaşıyor. Özellikle yeşilliklerimiz Türkiye’de tek.

Vatandaşlarımız markette 100 liraya aldığı malı pazarda 50 liraya alabiliyor. Bu sayede filesi daha dolu olur. Onun için halkımızı semt pazarlarına davet ediyoruz. Hem taze hem de daha ucuz. Ayrıca marketlerin yaya geçitlerine ürün sergilemesi de ayrı bir sorun. Yaya geçitlerini komple sebzeyle kapatıyorlar. Bu konuda belediyelerimizi göreve davet ediyoruz. Marketler, pazarın kurulduğu günlerde etiket indirimi yapıyor, ertesi gün fiyatları iki katına çıkarıyor. Bu halkı kandırmaktır.

Yıllar önce planlama yapılmadığı için birçok mahallede pazar alanı yok. 30, 40, hatta 50 yıllık sokak pazarlarımız var. Ama artık vatandaşlar sokağında pazar istemiyor. Başka sokağa taşıdığımızda oradaki vatandaş da istemiyor. Bu yüzden çözüm, kapalı pazar yerleri yapmak. Kapalı pazarlar olursa alışveriş daha rahat olur. Şu an Eskişehir’de 5 kapalı pazar yeri var. Bir de Kurtuluş pazar yerimiz yapılacak. Üç yıl önce yıkılmıştı, şimdi tekrar yapılacak. Bunun da müjdesini verelim.”