Eskişehir’de Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın-gümüş madeni projesine karşı halkın tepkisi büyüyor. Tepebaşı Atalan ve Mihalgazi Alpagut Mahallelerinde kurulması planlanan maden için 15 Ağustos’ta yapılan halkın katılımı toplantısının ardından, toplantıya dair tutanakların paylaşılmaması tepki çekti.
Toplantıya katılan avukatlar, sivil toplum örgütleri ve doğa savunucuları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinin tutanakları vermemesi nedeniyle gerginlik yaşandığını belirtti. Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu adına açıklama yapan Avukat Mert Yedek, tutanakların kendileriyle paylaşılmaması durumunda nöbete başlayacaklarını söyledi.
Adliye önünde yapılan açıklamada Avukat Mert Yedek, “Halkın katılımı toplantısında yaşananlarla ilgili suç duyurusunda bulunmuştuk. Toplantı heyeti halkı kin ve düşmanlığa tahrik etti. Ayrıca itiraz dilekçelerimiz alınmadı ve toplantı tutanakları hala bizimle paylaşılmadı. Eğer bu tutanaklar bize ulaştırılmazsa nöbet başlatacağız” dedi.
Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu’nun destek verdiği açıklamada, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru da konuştu. Kumru, “Bizler Eskişehir’in doğasını, havasını ve suyunu savunmaya devam edeceğiz. İtirazlarımız halkın sağlıklı bir ortamda yaşaması içindir. Ancak bizlere yapılan suçlamalar gözümüzü korkutmaya yönelik bir hamledir” ifadelerini kullandı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından düzenlenen toplantıya dair belgelerin hukuki hakları olduğunu vurgulayan doğa savunucuları, sürecin takipçisi olacaklarını ve mücadeleden geri adım atmayacaklarını belirtti.
Eskişehir halkının doğasını koruma kararlılığı, bölgedeki altın-gümüş madeni projesine karşı tepkilerin büyümesine yol açtı. Halkın katılımı toplantısına dair tutanakların paylaşılması talebi, mücadele eden doğa savunucularının temel talepleri arasında yer alıyor.