Eskişehir Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen şu ifadeleri kullandı;
“Gerçekten gençlerimiz yeni iş sahaları kurmakta ve yeni iş yerleri açmakta zorlanıyor. Dolayısıyla, ülke ekonomisine katkıda bulunmaları da güçleşiyor.
Şu an yaşadığımız ekonomik ortamda enflasyon oranları ciddi derecede yüksek. Bu durum, hem esnafımızı hem de iş yeri açmak isteyen genç girişimcilerimizi doğrudan etkiliyor. Kredi faizlerinin yüksek olması, gençlerin iş yeri açmak için kredi kullanmalarını da zorlaştırıyor.
Bir iş yeri açarken öncelikle bir sermayenizin olması gerekiyor. Bunun ardından ise işletme sermayesi devreye giriyor. İlk aşamada, belki eşinizden, dostunuzdan veya bankalardan ya da kooperatiflerden destek bulabilirsiniz. Ancak, kooperatiflerden kredi alabilmek için en az altı aydır iş yerinizin açık olması gerekiyor. Yani, başlangıç sermayesini sağlasanız bile işinizi sürdürebilmek için ayrıca işletme sermayesine ihtiyaç duyuyorsunuz.
Eskiden ticaret daha hareketliydi. Enflasyonun düşük olduğu, kredi faizlerinin daha uygun olduğu dönemlerde gençlerimiz, çeşitli imkanlarla iş yeri açabiliyor, hayatlarını idame ettirebiliyor ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlıyordu. Aynı zamanda istihdam da yaratılıyordu. Ancak bugün geldiğimiz noktada, bu imkanlara erişmek çok daha zor.
Kredi faizlerinin yüksek olduğu ve enflasyonun ciddi seviyelere ulaştığı bir ortamda, piyasadaki durgunluk net bir şekilde hissediliyor. Özellikle tekstil sektöründe bu durum çok belirgin. Tekstil esnafımız, belki de son on yılın en verimsiz dönemini yaşıyor. Dolayısıyla, bu koşullar altında gençlerin cesaret edip iş yeri açmaları oldukça zor. Bu nedenle, enflasyonun mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Bildiğiniz gibi, tekstil sektörü hem ihracata hem de iç piyasaya dayalı bir alan. Ancak şu an gençlerimizin iş yapma ve yeni iş yeri açma oranları son derece düşük.”