TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder şu ifadeleri kullandı;
“Doğaya Bir Kıvılcım Yeter panelimizi 21-26 Mart Orman Haftası nedeniyle planladık. Kimlerle planladık. TEMA Eskişehir İl Temsilciliği, Türk Ormancılar Derneği Eskişehir İl Temsilciliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak bu paneli büyük bir heyecanla planladık.
Neden derseniz, dünyamızın geldiği noktada iklim değişikliği, su kaynaklarının durumu, hem dünya, hem ülkemiz hem de şehrimiz açısından oldukça kritik bir hal aldı. Tüm bu konuları ele almak ve birlikte değerlendirmek istedik.
Panelin adını özellikle "Doğaya Bir Kıvılcım Yeter" koyduk. Buradan aslında mecazi olarak farklı mesajlar da çıkarılabilir. Bugün neler anlatacağız?
Öncelikle, biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak anız konusunda bilgiler paylaşacağız. Anız nedir, anız yakmak nedir, kullanım alanları nelerdir, zararları nelerdir ve ülkemizde anız yakmanın cezai işlemleri nasıl uygulanıyor, bu konuları konuşacağız.
Ormanlarımız dünyamızın üçte birini kaplayan önemli varlıklarımızdır. Bazen ormanlar yan yana dizilmiş ağaçlar olarak düşünülse de durum bundan çok daha fazlasıdır. Ormanlar, su kaynaklarımız ve diğer doğal kaynaklarımız gibi tükenebilir varlıklardır. Bu alanların içerisinde böceğimiz, çiçeğimiz, ağacımız, suyumuz, mikroorganizmalarımız, mantarlarımız ve pek çok canlı türü bulunuyor. Ormanlar yaşayan birer varlıktır.
Orman Haftası kapsamında bugün Dünya Ormancılık Günü, yarın ise Dünya Su Günü nedeniyle tüm bu önemli konuları bir arada ele alarak paydaşlarımızla birlikte bir farkındalık ve bilgilendirme etkinliği yapmak istedik.
Önemli bir konudan daha bahsetmek istiyorum. Anız meselesi, günümüzün önemli çevre sorunlarından biridir ve uzun yıllardır tartışılmaktadır. Sizce Eskişehir'de ve Türkiye genelinde bu konuda yeterince bilinçlenmiş durumda mıyız? Ne yazık ki değiliz. Bu konuyu bugün detaylarıyla ele alacağız.
Aslında bu konuyla ilgili çevre kanunu ve orman kanunu bulunmaktadır, ancak yeterince uygulanmıyor. Şu anda anız yakanlara dekara 586 lira ceza uygulanıyor. Geçen sene bu ceza dekara 380 lira civarındaydı. Kolluk kuvvetleri, Tarım İl Müdürlüğü gibi kurumlar bunu denetliyor; ancak uygulamada zayıf kalınıyor.”