ESKİŞEHİR HABER

Eskişehir’de atık sudan temiz enerjiye

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi, atık sudan biyogaz üreterek 2024'te 7.480 MWh elektrik sağladı ve enerji tüketiminin %50’sini karşıladı.

Abone Ol

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ), Alpu Yolu’ndaki Atıksu Arıtma Tesisleri'nde enerji tasarrufu ve çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Tesislerde karbon giderimli 1. etap tesiste günlük 44.400 m³, 2. etap ileri biyolojik arıtma tesisinde ise günlük 60.600 m³ atıksu arıtılıyor.

Atıksu arıtımı sırasında çöktürme havuzlarında oluşan çamurdan üretilen biyogaz, fosil yakıtlara göre daha düşük sera gazı salınımına sahip olmasıyla çevreye duyarlı bir enerji kaynağı sunuyor. Üretilen biyogaz, tesislerde bulunan iki adet gaz jeneratöründe elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Her biri 1 MW kurulu güce sahip jeneratörler, hem elektrik hem de ısı enerjisi üretiyor. Isı enerjisi, çamur çürütme sürecinde ve bina ısıtmasında kullanılarak tesisin enerji verimliliği artırılıyor.

2024 yılında ESKİ, çamurdan elde ettiği biyogaz sayesinde 7.480 MWh elektrik enerjisi üreterek tesisin toplam elektrik tüketiminin yaklaşık %50’sini karşıladı. Ayrıca, tesislerde oluşan arıtma çamurlarının bir kısmı lisanslı firmalar tarafından alternatif yakıt olarak değerlendirildi.

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi, çevreci atık su yönetimi anlayışıyla enerji verimliliğini artıran ve enerji tasarrufu sağlayan uygulamalarıyla doğal kaynakların korunmasına katkı sağlıyor. Bu çalışmalar, Eskişehir’in çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında önemli bir adım olarak öne çıkıyor.