Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na seslenerek iş yeri kiralarında uygulanan kira stopajının esnafın sırtındaki yük haline geldiğini belirtti. Arnik’e göre, normalde mülk sahibinin ödemesi gereken bu vergi, kiracı olan esnafa yansıtılıyor ve bu durum işletmelerin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

Arnik, “Esnaf zaten yüksek kira, vergi, SGK, işçilik, doğalgaz ve elektrik gibi giderlerle mücadele ediyor. Bir de kira stopajı eklenince ayakta kalmaları daha da zorlaşıyor” dedi. Esnafın sadece kirasını değil, kira gelirinden doğan vergiyi de mülk sahibi adına ödediğini vurgulayan Arnik, bu sistemin hem adaletsiz hem de yıkıcı olduğunu dile getirdi.

TESK verilerine göre sadece 2024 yılında Eskişehir’de 300’e yakın lokanta kapanmış durumda. Arnik, bu tabloyu esnafın yalnız bırakılmasıyla ilişkilendirerek, “STK’lar ve odalar sessiz kaldı. Esnaf sahipsiz. Yetkililer sorumluluk almıyor” dedi.

Esnafların yaşadığı başka bir soruna da dikkat çeken Arnik, birçok mülk sahibinin “stopaj sana ait” anlayışıyla kira sözleşmesi yaptığını ve bu nedenle esnafın çoğu zaman iki ayrı kira kontratı düzenlemek zorunda kaldığını belirtti. Biri resmi olan, diğeri gerçek kira tutarını gösteren bu sistemin Maliye tarafından bilindiğini ancak göz ardı edildiğini söyledi.

Murat Arnik, vergi sisteminde adaletin yeniden sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Az kazanan az, çok kazanan çok vergi ödesin. Geliri olan mülk sahibiyse, vergisini de o ödesin. Bu ayrıcalık değil, haksızlığın giderilmesidir” ifadelerini kullandı.

Kira stopajı uygulamasının tekrar gözden geçirilmesini talep eden Arnik, çözüm için Maliye Bakanlığı bünyesinde teknik bir komisyon kurulması çağrısında bulundu. Arnik, enflasyonla mücadelenin en önemli adımının, sorunları kaynağında çözmek olduğunu da sözlerine ekledi.