Eskişehir Osmangazi Mahallesi muhtarı Muzaffer Çimen şu ifadeleri kullandı;
“1954 yılında mahalle statüsü alan mahallemiz Odunpazarı İlçesi Porsuk Nehri’nin kuzeyinde yer almaktadır. 10400 nüfusu 8500 seçmeni olan; 1 ilkokul, 1 ortaokul, 2 lise, 1 sağlık ocağı, 2 camisi olan, Osmangazi Semt Sahasında futbol, basketbol ile voleybol spor sahaları ve atletizm pisti gibi her yaşta vatandaşlarımızın spor yapma olanağı bulabildiği, şehrimizin köklü ve oturmuş mahallelerindendir. Ayrıca 14 bin metrekare alanı ile meşhur Kanlıkavak Parkı, Şehit Raif özgür Parkı ve 10 bin metrekare Basın Parkı ile şehrimizin en büyük yeşil alanlarına sahip mahallelerinden biri olan güzide bir yaşam alanına sahip mahallemiz; Kırmızı toprak, Sümer, Ertuğrulgazi ve Hoşnudiye mahalleleri ile komşudur.
Muhtarlık yerel yönetimlerin en küçük birimi olup, mahalle ve köy düzeyinde halkın temsil edildiği önemli bir kurumdur. Vatandaşların kamu hizmetlerine daha kolay erişebilmesi açısından büyük önem taşıyan, halkın devletle doğrudan iletişim kurabildiği, yerel sorunların çözümünde etkin rol oynayan önemli bir yapıdır. Bu nedenle muhtarlıklar, vatandaşın refahını artıran ve yerel yönetimlerin işleyişini kolaylaştıran vazgeçilmez kurumlar arasında yer alır.
Biz de mahalle sakinlerimizin sorunlarına en kısa sürede çözüm bulmak ve onların yaşam kalitelerini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.
Mahallemizde çözüm bekleyen sorunlarımız;
Yaklaşık 15 yıl önce mahallemiz Sağlık Ocağı karşısındaki alana “Buraya Kapalı Pazar Yapılacaktır” yazan bir tabela dikilmiş olup, şimdiye kadar yapılamamıştır. Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Kazım Kurt’un da bu konuda çabaları ve çalışmaları olmuş fakat gerçekleşememiştir. Mahalle sakinlerimizin kapalı Pazar konusunda yoğun bir talebi var fakat gelinen noktada belediyemizin çalıştığı projenin içinde belediyemizin çeşitli hizmet ve kurslarının verileceği Halk Merkezi gibi yerlerin olacağı ve ayrıca yapımı özel sektör aracılığı ile olacağından dolayı bu tesisin çeşitli konumları barındıracağı için kapalı pazar için küçük bir alan kalacağı ve uygun olamayacağı düşünülmekte olup pazarcı esnafının da gelmekte isteksiz olduğundan dolayı Pazar olayı olmayacak gibi gözüküyor ama alışveriş merkezi şeklinde olabileceği, büyük bir marketin olabileceği ve sebze meyve ihtiyacının da karşılanabileceği şeklinde görüşler vardır. Uzun yıllar atıl vaziyette kalan bu yerin Belediyemiz tarafından değerlendirilip mahallemize değer katacağı ve sakinlerimize hizmet edeceğine inanıyorum.
1964 yılında Osmangazi Ortaokulu olarak eğitime başlayarak uzun yıllar hizmet veren okulumuz iki yıl önce depreme dayanaksız bina kapsamında boşaltılmış ve öğrencilerimiz iki yıl Osmangazi İlkokulunda, bu yıl da taşınmış olan Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulunun olduğu yerde Osmangazi Ortaokulu ismiyle eğitime devam ediyor. Okulumuz yıllar içinde eğitim sistemindeki değişikliklerden dolayı ismi bir ara “Orhangazi Ortaokulu” olarak değiştirilmiş olup, mahalle sınırlarımızın içinde bulunan okulumuzun isminin tekrar “Osmangazi ortaokulu” olması için yapmış olduğumuz müracaatlardan sonra ismi “Osmangazi Ortaokulu” olarak değiştirilerek aslına dönmüştür.
Boşaltılan okulumuz binası muhafazasız bir şekilde kaldığı için geçtiğimiz aylarda da ufak çaplı bir yangın çıkmıştır ve hala metruk bina şeklinde durmaktadır. Okul binasının bulunduğu arazide Yeşil alan konusundaki sorunun en kısa sürede giderilip yeni okul binamızın inşaatına başlanacaktır diye ümit ediyorum. Velilerimiz ve öğrencilerimiz bir an önce kendi okullarına dönmeyi beklemektedirler.
Şu anda mevcut yerinde bulunan Basın şehitleri Caddesindeki Osmangazi Ortaokulumuz öğrencileri, okul giriş ve çıkışlarında caddeyi karşıdan karşıya geçerek okula ulaşım yapmaktadırlar. Basın Şehitleri Caddesi trafik açısından çok yoğun olduğu için öğrencilerin karşıdan karşıya geçişleri tehlike arz etmektedir. Okul önündeki bu alana, cadde üzerine “yaya geçidi” ve okul olduğuna dair görsel uyarılar ve tabelalar ile kontrollü geçiş trafik ışığı vb. önlemler alınması için yaptığım müracaatlar O bölgeye yakın trafik lambalarının olması nedeniyle olumsuz sonuçlanmıştır. Bahsedilen trafik lambaları okul önüne 200 m. civarında olduğu için öğrenciler oraya gidip kullanmamakta, okulun önünden karşıya geçmektedirler ve bu da kazalara davetiye çıkarmaktadır.
Mahallemiz Şehit Halil İbrahim Karakaya Sokakta yağmur suyu hattı olmadığı için yağmur suları sokakta büyük bir şekilde göllenme yaparak burada oturan sakinlerimize çok sıkıntı yaratmaktadır. Defalarca yapmış olduğum müracaatlara rağmen henüz bu sorunumuz çözülmemiştir.
Mahallemiz Çetinay Sokak 53 numara da bulunan belediye otobüs durağımız diğer duraklar ile mesafelerinin yakın olması nedeniyle kaldırılmıştır. Uzun yıllardır mevcut olan bu duraklarımıza vatandaşlarımızın alıştığı ve bu durağı kullanan engelli ve yaşlı vatandaşlarımız da olduğu için durağımızın kaldırılması mahalle sakinlerimiz için sıkıntı yaratmıştır. Yaptığımız müracaatlardan şimdiye kadar bir sonuç alamadık.
Büyükşehir Belediyesi'ne ait Porsuk Bulvarı Eğri Sokakta elliye yakın istimlak olması gereken yeşil alan üzerinde duran binalarımız var. Bu sokaktaki evlerin akıbeti ile ilgili vatandaşların tereddütleri var. Mahalle sakinlerimizin uzun süredir beklediği kat artışı konusu var.
Vatandaşlarımız, otobüs saatlerinin çok aralıklı olduğunu ve birçok noktaya Osmangazi'den otobüs olmamasından da şikâyetçi.
Sümer ve Osmangazi'yi birbirine bağlayan bir tramvay isteniyor. Basın Caddesinde ulaşım var ama mahallenin içinden geçen bir tramvay talebi var. Çamlıca ile Vişnelik Mahallesi arasında kalıyoruz, O bağlantıyı sağlasalar çok güzel olacak.”