Eskişehir Tarım Platformu adına konuşan Burhan Çelikoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Son günlerde özellikle çiftçilerimizi ilgilendiren sorun ve çözüm önerileri konusunda Eskişehir Tarım Platformu olarak, çiftçilerimizin sesinin duyurulması gerekliği hasıl olmuştur. Çiftçilerimiz sahipsiz değildir.

Ülkemizde 2023/24 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda, 9 milyon ton mısır üretilmiş olup, 300.000 çiftçimiz tarafından mısır üretimi yapılmaktadır. İlimizde ile 20 bin dekar alanda yaklaşık 18 bin ton mısır üretimi olup, İl genelinde Odunpazarı, Tepebaşı, Alpu, Beylikova, Mihalıççık, Çiftelet ve Mahmudiye ilçelerinde ağırlıklı ekimi yapılmaktadır. 2024 yılında Eskişehir çiftçisine ekiliş verileri göz önüne alındığında dekara 35.-TL. Gübre, 103.-TL. Mazot, 0.10.-KR Fark Ödemesi Tarım İl Müdürlüğü raporlarına göre dekara verim otlaması 900,-kğ olarak hesaplandığında 90.-TL. olduğunda çiftçinin eline geçecek olan ortalama 228.-TL. Destek ödemesi alacaklardır.

Bu konuda çiftçilerimizi yakından ilgilendiren bir husus ise ekonomik değeri yüksek ürün olan Dane Mısırda özellikle, sosyal medya ve diğer yayın organları kullanılarak çiftçinin hükümet tarafından İTHAL MISIR alınacağı ve gümrük vergisinin sıfırlanacağı yönünde yapılan spekülatif açıklamalar ile çiftçilerin hassas oldukları noktalara dokunularak hükümete karşı bir algı oluşturulduğu görülmüş, bu konu hakkında yaptığımız araştırmamalar ve konunun muhatabı hükümet yetkilileri ve Tarım ve Orman Bakanlığına konu sorularak, yetkililerden alınan bilgi ve cevapta hükümetin gündeminde İTHAL MISIR alımı olmadığı yönünde bir açıklama getirilmiştir. Dane Mısırların bu tip spekülatif açıklamalara dayanılarak erken biçilmesi hem nem, hem de fiyatının düşük olmasına sebebiyet verecektir. Bu tip açıklamalara itibar edilmeyerek resmi kurumlarda yapılacak açıklamaların dikkate alınması çiftçilerimizden önemle rica olunur.

Bir diğer konu ise Şeker Pancarıdır. İlimizde 165.000.- Dekar alanda yetiştiriciliği yapılan Şeker Pancarı 940 bin ton üretim ile Türkiye Şeker Pancarı üretiminin %7 sini karşılamakta ve çiftçinin ekonomik olarak en çok getiri beklediği ürünler arasında yer almaktadır. 2024 yılı Şeker Pancarı maliyeti ise 2,256.-TL/kğ dır. Bunun içine amortisman giderleri, işçilik, kuraklık, afet ve hastalık dolayısı ile yaşanan verim kayıpları, kota cezaları da eklendiğinde maliyet 2.850.-TL. yi aşmaktadır. Üretimin devam edebilmesi, çiftçinin bir sonraki seneye tekrar bu ürünü yetiştire bilmesi için bu rakamların altında bir açıklama kimseyi memnun etmediği gibi her geçen gün Şeker Pancarı ekonomik getirisinin yetersizliği dolayısı ile ekilen alanların azalmasına, ihracat ile yüksek fiyattan Şeker alınmasına, bu nedenle fabrikaların kapasitelerinin altında, boşa çalışmalarına ve ülke ekonomisinin dışa bağımlı bir hale getirilmesine yol açmaktadır. Bu rakamların bir an önce revize edilerek üreticinin hak ettiği rakamların verilmesi için çalışmaların başlatılması önemlidir.

2 yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi konusunda ise 22.Ağustos.2024 tarih ve 32640 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİNİN TARIMSAL AMAÇLI KİRAYA VERİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK,  Tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespiti başlıklı 10 uncu maddesinin- (3) üncü fıkrasında “Emsal olarak kullanılacak tarım arazilerinin tespitinde, ikinci fıkrada yer alan hususlara dikkat edilmek koşuluyla (2 inci fıkrası; Emsal olarak kullanılacak tarım arazisinin belirlenmesinde akrabalar / hissedarlar arası kiralama, sosyal nedenlerle kiralamalar gibi özel amacı olan kiralama bedellerinin piyasa koşullarını temsil kabiliyetlerine dikkat edilir. Denilmektedir.); yazılı ve imzalı olmak kaydıyla saha çalışmaları sonuçları, bölgedeki Ziraat Odası, muhtarlık, taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip işletme görüşleri, Bakanlık kayıt sistemlerinde yer alan kiralamalar, rayiç kira bedeli içeren 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca lisans alan gayrimenkul değerleme uzmanı raporları ve bilirkişi raporları kullanılabilir.” Denilmekte olup konu ile ilgili Tarım Ve Orman Bakanlığı görevlendirilmiştir. Bu tespitlerin Komisyon marifeti ile yapılacağında Ziraat Odalarını bu komisyonda görev alması çiftçiler adına önem arz etmektedir.

Halk arasında Tarla Desteği adı olarak bilinen Çiftçi Kayıt Sisteminde ise 26.Eylül.2024 tarih ve 32674 sayılı kararı ile yayımlanan Tebliğinde BİTKİSEL ÜRETİME YÖNELİK DESTEKLEMELER İLE DİĞER BAZI TARIMSAL DESTEKLEMELERE ÖDEME YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2024/31) BEŞİNCİ BÖLÜM, Çeşitli ve Son Hükümler başlığı altında Denetim ve yaptırım başlıklı 26 ıncı Maddesi- (1) inci fıkrasında “2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ve bu Tebliğde anılan desteklerle ilgili işlemlerin yürütülmesini ve denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkili olup, bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları, ticaret borsaları, lisanslı depo işletmeleri, toprak analiz laboratuvarları ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanır.” Denilmekte olup 2025-2027 yıllarında yapılacak üretimlerde ziraat odaları etkin rol üslenmekte olup, önümüzdeki senelerde Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde (bu sene için üç ilde; Aydın, Bayburt ve Edirne illerindeki ziraat odalarında uygulamaya başlanan) Destek ödemelerindeki kayıt işlemleri ziraat odalarında yapılarak, çitçinin tarım il/ilçe müdürlükleri ve ziraat odaları aralarında gidip gelmelerinin ve bu konuda yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesinin yanında, Ziraat Odaları asli görevi olan çiftçi kayıtlarını tutma Tarım il ve ilçe müdürlüklerinde asli görevlerine dönmüş olacaklardır."

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi