Eskişehir’de 50 yıldır lületaşı imalatı ve satışında faaliyet gösteren Fevzi Akın, mesleğinin ve lületaşının geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. 1974 yılından bu yana lületaşı işleyen Akın, bu eşsiz taşın yeterince ilgi görmediğini ve hak ettiği değeri bulamadığını belirtti.

"LÜLETAŞINA YETERİNCE İLGİ GÖSTERİLMİYOR"
Fevzi Akın, lületaşına olan ilginin yeterli seviyede olmadığını vurgulayarak, "Eskişehir kenti olarak lületaşının tanıtımına çok fazla önem vermiyoruz. Lületaşı hak ettiği değeri görmüyor. Profesyonel tanıtım programları yaparak bu değeri dünyaya tanıtmalıyız," dedi. Akın, lületaşının tanıtımı için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.

"TURİSTLER FİYATLARI YÜKSEK BULUYOR"
Eskişehir’e gelen turistlerin lületaşına ilgi gösterdiğini ancak fiyatlarını yüksek buldukları için çoğunlukla satın almadıklarını ifade eden Akın, "Bu taşı bulmak ve işlemek kolay değil. Kolay elde edilmeyen bir taş. Maliyetin üzerine işçilik fiyatı da ekleniyor. Nadir element olarak kabul edilen, beyaz altın olarak da adlandırılan bir taştan bahsediyoruz. Pahalı olması çok normal. Dünyada sadece Eskişehir’de çıkıyor. Domates tohumu değil ki ektiğin yerde bitsin. Blok olarak da çıkmıyor, tane tane çıkan bir taş," diyerek lületaşının nadirliğine ve işçiliğinin zorluğuna dikkat çekti.

"ÜST DÜZEY BÜROKRATLAR PROGRAMLARI ENGELLİYOR"
Lületaşının tanıtımı ve gelişimi konusunda üniversitelerin istekli olduğunu ancak üst düzey bürokratların bu programları engellediğini belirten Akın, "Üniversiteler lületaşı ile ilgilenmek istese de üst düzey bürokratlar düşünülen programları engelliyor. El emeği isteyen bir meslek. Lületaşını işleyecek yeni çıraklar yetişmiyor. Üniversitelerde lületaşını ilgilendiren bölümler de yok. Bu meslek yok olmaya doğru gidiyor. Gelişmesi ve yaygınlaşması gerekirken daha da kötüye gidiyor," diyerek mesleğin geleceği konusunda endişelerini dile getirdi.

Editör: Tolga Bayraktar