Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu şu ifadeleri kullandı;
"Mart ayından beri yeterli yağış almadık. Çok sınırlı yağışlar oldu, bu yüzden barajlarda ve çiftçilikte büyük sıkıntı yaşanıyor. Normalde Kasım ayının ortasına kadar çiftçinin tarlalarını ekmiş olması gerekirdi. Bugün Kasım’ın ilk haftasındayız ve ekilen tarla oranı sadece yüzde 50. Buğday ve arpa ekimleri de aynı seviyede. Herkes yağmur bekliyor ama önümüzdeki 15 günlük hava raporlarına göre hâlâ yağış görünmüyor. Eskişehir genelinde, Ankara’da, Konya’da her yerde durum çok kötü, maliyetlerimiz de sürekli artıyor.
Şu anda ekim yapan çiftçiler, su bulabilenler tarlalarını sulamaya başlayabilenler. Yeraltı suları ise büyük bir sorun haline geldi. Yeterli yağış olmayınca, su seviyesi giderek düştü. Geçen yıl da sular en alt seviyelere kadar inmişti, 15-20 metreden aldığımız su şimdi 60-70 metreye kadar indi. Yeraltı sularında çok ciddi bir problem var.
Pancar nispeten çözüldü ama fiyatlar konusunda hâlâ sıkıntı var. Mısır fiyatları da büyük bir sorun. Bakan, fiyatlar düşerse müdahale edeceklerini söylemişti ama şu ana kadar hiçbir müdahale yapılmadı. İthalat kararı açıklanmadan önce mısırın tonu 9.700 liraydı, şimdi 8.000-8.200 liraya düştü. Eskişehir borsasında ürününü satan çiftçinin ton başına 1.500 lira zararı var. Bu yıl buğdaydan, arpadan, domates ve biberden para kazanamadık. Kazanmayı umduğumuz tek ürün mısırdı ama ithalat kararıyla bu fırsat da yok oldu. Eskişehir’de ve tüm Türkiye’de çiftçiler zor durumda. Fiyatlar her geçen gün düşüyor, köylü büyük sıkıntı çekiyor. Tarım ve Orman Bakanı’nın söz verdiği gibi acil müdahale bekliyoruz.”