Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce şu ifadeleri kullandı;
“Eskişehir'e büyük yatırımlar yaptık, altyapıyla ilgili. Yeni açılan bölgelerde biliyorsunuz zaten altyapı çalışmaları devam ediyor. Ne yazık ki şöyle; altyapı gerçekten çok maliyetli bir yatırım. Örneğin, bir kreş çok ses getirir, karşılığını da bulursunuz. Ama onun 100 katını altyapıya harcarsınız, kimse bilmez. Hatta herkes şikayet eder, "Nereden çıktı bunlar?" der. Her yeri kazarsınız.
2014 yılında biliyorsunuz, 2013 yılındaki o değişiklikten sonra yani ilçelerin büyükşehirlere bağlanması mevzuatından sonra ilk yapılan seçimlerde 2014'te ilçelerimiz geçti. O gündür bu gündür, zaten ilçelerin altyapılarını tamamlamaya çalıştık. Burada ilçe belediye başkanlarımız var, biliyorlar o konudaki gayretimizi. Yağmur suyu hatları, içme suyu hatları, altyapıları büyük ölçüde çözdük. Şimdi büyük mahallelerimizde yapmaya çalışıyoruz. Önce nüfusu 1000'in üzerindeki yerlerden başlıyoruz. Sonra nüfusa göre giderek daha adaletli bir şekilde yatırım yapmaya çalışıyoruz. Şehir merkezindeki sıkıntıları ve noktaları da biliyoruz, onları çözmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.
Altyapılarda bir yorgunluk ve eskimişlik mutlaka oluyor. Altyapılarla ilgili kısmı kısmı her sene bütçemiz çerçevesinde değişiklikler yapıyoruz. Birden altyapıyı tamamen değiştirmek zaten imkansız, çünkü bunlar büyük yatırımlar gerektiriyor. İlçe belediye başkanlarımız da burada; 15 belediye başkanıyız. Son aylarda, bize gelen bütçeler gittikçe düşüyor. Zannediyorum, gelen vergilerin az ödenmesinden kaynaklanıyor. Bütün belediyelerimizde aynı durum mu var bilmiyorum ama herhalde öyledir. Mesela, bu kıyasları yaparız; geçen sene Ocak ayında ne gelmiş, bu ay ne kadar geldi, bu ayın yüzdesi nedir diye. Hep bu oran %70, %80'lerdeyken, son aylarda %11'lere kadar düştü. Herhalde sizler için de aynı şey geçerlidir çünkü vergilerden alıyoruz. Gerçekten bütçeler azalıyor.
Altyapı olarak bu günleriniz daha iyi diyebilirim. Çünkü kırsaldan çok büyük bir göç tehlikesi bekliyor sizleri. O yüzden kırsaldaki yatırımlar çok ayrı bir kalem, ayrı bir ülke politikasıyla devam etmeli. Böyle göç devam ederse yakında ilçeler, köyler boşalacak ve altyapısını yönetemediğimiz, büyümesini yönetemediğimiz şehirlerle karşı karşıya kalacağız. Önceden üç metropolümüz var diyorduk. Şimdi bu metropol sayısı herhalde 11-12 olacak ve köylerde, kasabalarda kimse kalmayacak. Hiçbir şehir buna hazırlıklı değil, söyleyeyim. Hiçbir şehirde, ne CHP’si ne AK Parti’si, bu duruma hazırlıklı değil. Ciddi bir gelecek planlaması, altyapı planlaması yok.
Hakikaten çok fazla yetkimiz var, çok fazla sorumluluğumuz var. İlçe belediyeleri ve bizler, her yere yetişmeye çalışıyoruz. Elimizdeki sınırlı bütçelerle ancak bu kadar yapabiliyoruz. Altyapısı tamamlanmamış bir belediye başkanı olmayı kimse istemez. Merkezdeki sorunlarla ilgili olarak Eskişehir'e ciddi yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
Asfaltla ilgili de şöyle yapıyoruz; biliyorsunuz, bütçemizi meclisin onayına sunuyoruz. Orada zaten bu konuları tartışacağız. Yol yapımı için belirli bir bütçe ayırıyoruz. Ulaşımdan sonra, yani toplu ulaşım için harcadığımız maliyetten sonra en çok payı yollar için ayırıyoruz. Bu yaz ciddi miktarda asfalt çalışması yaptık, şehir içindeki pek çok yeri toparladık. İlçelerimize de elimizden geldiği kadar destek olduk. Ancak sezon bitiyor ve bir süre sonra asfalt dökümünü durduracağız. Önümüzdeki dönemi açtıktan sonra umarım vergiler ödenir, ekonomi düzelir ve belediyelere daha çok para gelir. Biz de daha çok yol yaparız diyorum.”