Eskişehir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Akın Yüksel şu ifadeleri kullandı;
“Vallahi işler son on yılın en kötü dönemini yaşıyor. Piyasada büyük bir durgunluk var. Hakkımızda hayırlısı diyelim. Ayakkabı satışları son 3 yılın en kötü sezonunu yaşıyor. Satışlarımız düştü. Hatta tamire olan talep bir dönem artmıştı, ancak birkaç gün önce tamirciler çarşısına gittiğimde onlar da işlerin durgunluğundan şikayetçiydi. Yaz aylarında ve okul döneminde ayakkabı ya da çanta tamiri için talep oldukça yoğundu. Ama şu an onlar da işlerin durduğunu söylüyor. Kış tam anlamıyla gelmediği halde, biz şimdiden Ekim ve Eylül aylarında ekonomik sıkıntılar yaşamaya başladık. Eskiden bu sıkıntıları Ocak-Şubat gibi yaşardık ama şimdi daha erken başladı. Gurbetçilerin gelişi de bu yıl esnafa beklenen faydayı sağlamadı. Ev satışları gibi sektörler de dahil, hiçbir sektör ve esnaf işlerinden memnun değil.
Çarşıda kiralar çok yüksek. Yüzde 60-70 civarında zamlar konuşuluyor. Hatta bazı dükkan sahipleri yüzde 400’e varan zamlar talep ediyor. Eskişehir'in tek çarşı düzeninden kurtulması lazım. Herkes belli bir alana sıkışmak zorunda kalınca kiralar doğal olarak yükseliyor. Emek, Çamlıca, Gökmeydan gibi semtlerde iş yerleri açılarak çarşının genişletilmesi lazım. Böylece kiralar da düşer. Şu anda boş kalan dükkan neredeyse yok. Tutulan dükkanlarda birkaç ay iş yapılıp sonrasında kapatılınca, piyasa yükseliyor ve bu durum yüzlerce esnafı olumsuz etkiliyor.
Kasım ayındaki büyük indirim kampanyaları bizim sektörü olumsuz etkiliyor. Kampanyaların doğru yönetilmesi çok önemli. Bazı firmalar gerçekten 1000 TL’lik ürünü 500 TL’ye satıyor, ama bazıları fiyatı şişirip sonra indirim yapıyormuş gibi gösteriyor veya müşteriyi ikinci ürünü almaya zorluyor. Ben 15-20 yıldır çarşıdayım, burada her zaman indirim var. İnsanlarımız yerel esnaftan alışveriş yapıp kıyaslama yapsın. Ancak bazı büyük firmalar gerçekten indirim yapıyor olsa da çoğunlukla bu durum müşteriyi zorluyor. Kara Cuma dedikleri indirimler nedeniyle son birkaç yıldır Kasım ayında işlerimiz düşüyor. Efsane Cuma, Çılgın Cuma, Kara Cuma. Bizim mübarek hayırlı Cuma dediğimizin önünü değiştirip farklı bir Cuma’ya dönüştürdüler. Bu konuda kesinlikle denetim getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Özellikle Instagram satışları nedeniyle büyük zarar ediyoruz. Bir kadın odasının bir köşesinde ürünlerini satıyor; kira, stopaj, elektrik, personel gibi masrafları yok. Biz ise dükkan kirası, elektrik, vergi ve eleman masraflarıyla uğraşıyoruz ve bu nedenle fiyatlarımıza kar marjını eklemek zorundayız. Bu konuda Ticaret Bakanlığı’nın denetim yapması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa bu şekilde piyasa düzelmez."