ESKİŞEHİR HABER

2025 yılından önce emekli olacak kişi sayısı artacak!

Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, 2025 yılında emekli olacak kişinin maaşının yüzde 30 daha az hesaplanacağına bağlı olarak 2025 yılından önce emekli olacak kişi sayısının artacağına dikkat çekti.

Abone Ol

Yılbaşından önce emeklilik yoğunluğu olacağını savunan Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, 2024 yılında emekli olacak bir kişinin aylığının 2025 yılında emekli olana göre yüzde 30 daha yüksek hesaplanacağını kaydetti. Dilbaz, “Bu fark, yüzbinlerce kişinin yılbaşından önce emeklilik dilekçesi vermesine neden olacak. Ancak, yeni düzenleme bu durumu önlemeyi amaçlıyor. Emekli olmaya hak kazananlar, hangi yıl daha yüksek maaş alacaksa o yılın güncelleme katsayısına göre maaş alacak. Böylece hak kaybı yaşanmayacak. Bu düzenleme, enflasyonun etkisinin azalacağı döneme kadar yürürlükte kalacak. Maaş güncelleme kat sayısı ve Enflasyon sizin elinizde, istediğiniz gibi oynayarak emekliye, çalışana, memura en düşük maaşları veriyor ve yaşam standartlarımızı yok ediyorsunuz. Yeni bir düzenleme, hayatın gerçekleri ile bağdaşmayan ama hükümetin arzusuna göre yapılan kâğıt üzerindeki karalamalar Gerçekleri artık saklayamazsınız. Yılbaşından sonra 1-2 milyon sisteme yeni emekli katılacak” diye konuştu.

“FATURAYI YİNE EMEKLİLERE ÇIKARTIYORSUNUZ”

2025 yılında emekli maaş bağlana oranının yüzde 27’ye düşeceğini maaşlarda yüzde 30 azalma olacağını aktaran Dilbaz, ocak ayını beklemeden binlerce insanın emekli olacağını emekli sayısının 18 milyonu geçeceğini kaydetti. Dilbaz, “Madem düzenleme yaparak emekli olacakları engellemek, sistemde bırakacak ve alacakları maaşları düzeltebiliyorsunuz diğer mağdur Emeklilerin maaşlarını neden düzeltmiyorsunuz? Emekli aylıkları, önceki yılın enflasyon verisine göre hesaplanıyor. 2024'te enflasyon 2023'e göre daha düşük beklendiği için maaş farkı oluşacak. Bu fark, yeni düzenleme ile giderilecek. Siz Enflasyonu gelecek yılda düşecek diye bekleyebilirsiniz. Biz Emeklilerin bekleyecek hali kalmadı. Beklediğiniz düşük enflasyon sizin tahminlerinize de uymadı. Bundan sonra da uymayacak. Bir çocuk bile biliyor ki, enflasyon üretim yapmadan, istihdamı artırmadan düşmez. Yeni düzenleme, kalem elinde olana göre yapılıyor. Ardından da meşhur söz emeklimizi enflasyona ezdirmedik. 2002 yılında Emekli olan bir kişi tavandan maaş alırken bugün en düşük emekli maaşını alıyor. En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL. Tavan ücret 150 bin TL, Bugün 2002 yılında tavan ücretle emekli olmuş kişi en az 120 bin TL maaş alması gerekiyor. Siz karar verin Emekliyi enflasyona ne kadar ezdirmişler. Mızrak artık çuvala sığmıyor ne düzenleme yaparsanız yapın insanlar size güvenmiyor. Bu farkları ödeyebilmek için faturayı yine emeklilere ve yaşlılara çıkartıyorsunuz” şeklinde konuştu.