ESKİŞEHİR HABER

Yusuf Kızıldağ: "Alpagut - Atalan Altın Gümüş Madeni Ocağı projesi alanında diri fay geçişi görülmektedir"

Yusuf Kızıldağ: “Diri fay haritasında Alpagut - Atalan Altın Gümüş Madeni Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi proje alanında diri fay geçişi görülmektedir."

Abone Ol

Tepebaşı Belediyesi CHP Meclis Üyesi Yusuf Kızıldağ şu ifadeleri kullandı;

“Alpagut - Atalan Altın Gümüş Madeni Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi için hazırlanan ÇED başvuru dosyası, 5 Temmuz 2024 tarihinde Eti Bakır A.Ş. tarafından Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim edilmiş, 10 Temmuz 2024'te çok kısa bir süre içerisinde halkın bilgilendirme toplantısının 15 Ağustos’ta yapılacağı duyurulmuştur.

Alpagut - Atalan Projesi’nin ömrü 15 yıl olarak planlanmış olup, 2 yıl arazi hazırlık ve inşaat dönemi, 10 yıl işletme dönemi ve 3 yıl kapatma dönemi öngörülmüştür. Bu proje kapsamında çalışacak personel sayısı; arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 1200 kişi, işletme aşamasında ise 600 kişi olarak belirtilmiştir.

Patlatmalı açık ocak işletmeciliği ile çıkarılacak cevher, yine açık liçi yöntemi ile işlenerek dore külçe elde edilecektir. Projenin inşasında sırasıyla uygulanacak madencilik metodu; delme, patlatma, kırma ve taşıma yöntemlerinin koordineli bir şekilde yapıldığı patlatmalı açık ocak işletmeciliğidir.

ÇED raporunda “Mülkiyet durumu” başlığı altında 72,78 hektar satış parseli tarım alanının, 290,19 hektar orman alanının vasfı belirtilmiştir. Raporun 96. sayfasında verilen diri fay haritasında, proje alanında diri fay geçişi görülmektedir.

Bu projede, Erzincan İliç madeninde olduğu gibi liçi yöntemi ile çıkarılan cevherin işlenmesi planlanmış, ancak bu coğrafyanın en önemli geçim kaynağının tarım olduğu ve projenin bilimsel açıdan soru işaretleri barındırdığı aşikardır. Hazırlanan raporda bir ziraat mühendisinin bile olmaması, bilimsellik adına önemli bir eksikliktir.

Bölgede örtü altı ve açık saha sebze üretimi yoğun olarak yapılmaktadır. 21.208 dönüm tarım arazisi, 3755 dönüm sera alanı, 159.500 ton bitkisel üretim ve 64.823 ton sera sebze üretimi, yıllar içerisinde gerek miktar gerekse kalite olarak azalacaktır.

Ayrıca ülkemizde roka üretiminde (19.635 ton) ve tere üretiminde (2.900 ton) ilk sırada, semiz otu üretiminde (2.228 ton) ve taze soğan üretiminde (16.125 ton) ikinci sırada, maydanoz ve dereotu üretiminde üçüncü sırada olan Mihalgazi ilçemiz, 1. sınıf tarım arazilerine sahiptir.

Altın-Gümüş madeni projesi hayata geçerse, zaman içerisinde habitat olumsuz etkilenecek, yoğun sülfürik asit yağmurlarıyla yer altı sularına arsenik gibi ağır metaller karışacak ve bu zengin coğrafyada yetişen bitkilere, hayvanlara, Sakarya Nehri'ne ve insanlara zarar verecektir.

15 Ağustos tarihinde saat 09.30’da Alpagut'ta başlayan toplantı, sağlıklı ve tarafsız bir ortamda olmamasına rağmen, kayıtlara “yapıldı” şeklinde geçirilmiştir. Gerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik’in beyanları ve karşıt cevapları, gerekse söz isteyen kişilerin halkın bilgilendirilmesinden uzak tutumu, toplantının gerilim hatta sözlü ve fiziki kavgaya dönüşmesine sebep olmuştur.

Toplantı sonunda serbest hukukçular, oda, dernek ve STK temsilcileri, bilgilendirmenin usulüne uygun olmadığını belirterek, il müdürlüğünün ekibine metni teslim almak istemiştir. Ancak ekip teslim almayı reddetmiş ve “tutanakları elden almayız, toplantı kayıtlarını vermeyiz, itirazlarınızı evrak kabulden yapın” açıklaması yapmıştır.

Alpagut - Atalanda Madene Hayır Platformu, 16 Ağustos 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapmış, İl Müdürü Hikmet Çelik hakkında ivedilikle soruşturma başlatılması ve görevden alınması çağrısında bulunmuştur.

Alpagut - Atalanda Madene Hayır Platformu, bilimsel temellere dayalı, verimli topraklarımızı kaybetmemek, havamıza, suyumuza ve toprağımıza sahip çıkmak amacıyla gereken çalışmalarına ve mücadelesine devam edecektir.”