Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek amacıyla kapsamlı denetimlerini sürdürüyor. Bu çerçevede, özellikle sosyal medya üzerinden sunulan yaşam koçluğu, mentörlük, meditasyon, mindfulness ve terapi gibi hizmetlerden elde edilen gelirler mercek altına alındı.
Bakanlık, internet üzerinden bireysel danışmanlık, koçluk, eğitim ve benzeri faaliyetlerden gelir elde edenlerin banka hesap hareketleri ile vergi beyanlarını karşılaştırdı. Bu incelemelerde, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler ve banka hesap hareketleri ile vergi beyanları arasında uyumsuzluklar tespit edildi.
2022-2023 yıllarında bu alanda faaliyet gösterenlere yönelik denetimlerin ilk aşaması tamamlanırken, kayıt dışı bırakılan kazançlar ortaya çıkarılıyor. Sosyal medya üzerinden kazanç elde edenlerin defter tutma ve belge düzenleme gibi vergisel yükümlülüklerini yerine getirmede yeterli uyumu göstermediğini belirleyen Bakanlık, bu kazançlara kolay vergilendirme yöntemi getirmişti.
Bu düzenlemeye göre, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs, eğitim ve ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen kazançlar için kolay vergileme yöntemi geliştirilmişti. Bu mecralardan gelir elde edenlerin vergi dairesinden bir istisna belgesi alarak bankada hesap açması gerekiyor. Bu hesaplara yatırılan paralardan bankalarca yüzde 15 gelir vergisi tevkifatı yapılıyor ve yıl içinde bu faaliyetlerden elde edilen gelir 2024 yılı için 3 milyon lirayı aşmadığı sürece tevkifat, nihai vergi oluyor. Kazançlar 3 milyon lirayı aşıyorsa yıllık beyanname veriliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergilendirilmemiş bir alan ve hizmet kolu bırakmama gayesiyle çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, "Bu denetimlerde kayıt dışı kazanç elde eden mükellefler izaha davet edilmeye başlandı. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz. İzaha davet sürecinde uyum göstererek kayıt dışı kazancını beyan eden mükellefler daha az ceza ödeyecek, uyumsuz davranan mükellefler ise vergi incelemesine alınacak." dedi.
Bakan Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ise "Kayıt dışılıkla mücadelemizde denetimleri genişletiyoruz. Sosyal medya aracılığıyla sundukları hizmetlere ilişkin kazançları ile vergi beyanları arasında uyumsuzluk bulunanlar izaha davet ediliyor. Vergide adaleti ve etkinliği artırma ilkesi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Bu kapsamda, yaşam koçluğu ve benzeri hizmetlerden elde edilen gelirlerin beyan edilmesi ve vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda mükelleflerin daha dikkatli olmaları gerektiği vurgulanıyor.