Dolly, nükleer transfer süreci kullanılarak yetişkin bir somatik hücreden klonlanan ilk hayvandır. 5 Temmuz 1996'da İskoçya’da doğmuş, 14 Şubat 2003’te, 6 yaşındayken yine İskoçya’da ölmüştür. Toplamda 6 kuzu doğurmuştur. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre, meme bezinden alınmıştır. Böylece vücudun spesifik bir bölgesinden alınan bir hücreyle bir bireyin yeniden yaratılabileceği ve sağlıklı bir klonun üretilebileceği kanıtlanmıştır.
Koyunların normal ömrü 10 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Dolly ise sadece 6 yıl yaşamıştır. Klonlandığı koyun zaten belli bir yaştaymış. Ayrıca Dolly’nin akciğerlerinde hastalık gelişmiştir.
Bugünlerde insanlar için doğal diş üretimi konuşulmaktadır. Laboratuvar ortamında doğal dişler üretilmiş. Ancak bu dişlerin çeneye nasıl yerleştirileceği konusu hâlâ araştırılmaktadır. Ya laboratuvarda üretip çeneye monte edecekler ya da doğrudan çene kemiğinde, diş yuvasında üretim yapılacaktır. Bu durumda dolgu, kaplama ve implant gibi uygulamalar belki de tarihe karışacak.
Yakın zamanda José Rodrigues dos Santos’un yazdığı İsa'nın Son Sırrı adlı kitabı okudum. Bir cinayet romanı olmasına rağmen asıl konu, İsrail’deki bir laboratuvarda İsa’nın kemiklerinden DNA elde edip onu yeniden hayata döndürmeye çalışan bir ekip üzerine kurulmuş. Bilim öyle hızlı ilerliyor ki bu bir roman senaryosu olsa da, artık bilimin yapamayacağı şey kalmadı diyebiliriz.
Birkaç gün önce haberlerde, nesli tükenmiş vahşi bir kurt türünün yeniden üretildiğini ve koruma altına alındığını gördüm. Yarın bir gün dinozorları ortalıkta görürsek artık hiç şaşırmayacağız.