Eskişehir’in Mihalgazi-Alpagut ve Tepebaşı-Atalan bölgelerinde yapılmak istenen siyanürlü altın madeni projeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bütçe görüşmelerinde de gündeme taşındı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alarak bu projelere sert tepki gösterdi.

Çakırözer, “Eskişehir'imizin topraklarını, suyunu, ormanlarını ve havasını kirletecek bu zehir projelerine izin vermeyeceğiz. 1 milyon Eskişehirli bu projelere karşı duruyor. Topraklarımızı karış karış koruyacağız” dedi.

Utku Çakırözer Yediler Chp Eskişehir

TBMM’de 12 saat süren bütçe görüşmelerinde Çakırözer, Cengiz Holding ve Türkiye Varlık Fonu'na bağlı şirketlerin Eskişehir’de hayata geçirmek istediği projeleri gündeme taşıdı. Mihalgazi-Alpagut ve Tepebaşı-Atalan bölgelerindeki altın madeni projelerinin yanı sıra Sarıcakaya’daki gümüş madeni projesine de dikkat çeken Çakırözer, şu ifadeleri kullandı:
“Eskişehir’in yüz ölçümünün yüzde 71’i madencilik için ruhsatlandırılmış durumda. Bu, kabul edilemez! En yaşanabilir şehirlerden biri olan Eskişehir’in doğal güzellikleri ve tarımsal üretim alanları yok edilmek isteniyor. Eğer bu projeler gerçekleşirse, ormanlarımız, tarım arazilerimiz, seralarımız ve bahçelerimiz yok olacak. Su kaynaklarımız kirlenecek, temiz havamız toza bulanacak. Siyanür hem insan yaşamını hem de doğal hayatı tehdit edecek.”

"1 Milyon Eskişehirli Bu Projelere Karşı"

Çakırözer, Eskişehir halkının bu projelere karşı olduğunu vurgularken şunları söyledi:
“Son günlerde Mihalgazi ve Tepebaşı’nda binlerce vatandaşımız bu projelere karşı sokağa çıktı. 1 milyon Eskişehirli olarak bu projeleri istemiyoruz. Anadolu’nun Akdeniz’i olarak bilinen Sarıcakaya ve Mihalgazi’de tam 2 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde ruhsat alanı var. Bunun 720 futbol sahası büyüklüğünde kısmında maden kazılacak. Buradan Türkiye’nin dört bir yanına sebze, domates, roka gidiyor. Ancak bu projeler hayata geçerse tarım ve hayvancılık bitecek.”

Çakırözer, bu projelerin yanı sıra, Alpu Ovası’nda daha önce Danıştay tarafından iptal edilen termik santral projesinin yeniden gündeme getirildiğini belirtti. “Danıştay bu projeyi iptal etmişti, şimdi Eskişehir’e daha yakın bir bölgede aynı zehir santralini hayata geçirmek istiyorsunuz. Halkımız buna da karşı!” dedi.

Utku Çakırözer Eskişehirli Çiftçiler Toprağa Küsmüş Durumda

Çakırözer, Eskişehir’in doğal kaynaklarını korumakta kararlı olduklarını şu sözlerle ifade etti:
“Eskişehir halkı olarak toprağımızı, suyumuzu, ormanlarımızı ve insanımızı zehirlemenizi istemiyoruz. Bu projeler gerçekleşirse, yeni bir İliç faciası yaşanacak. Eskişehir’de bir maden çöplüğü görmek istemiyoruz. Geleceğimiz için topraklarımızı karış karış koruyacağız.”

"Bakan Yanıt Vermedi"

Çakırözer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:

  • Mihalgazi ve Sarıcakaya’daki siyanürlü altın madeni projelerini neden destekliyorsunuz?
  • ÇED raporlarından muaf tutulan maden projelerine nasıl izin verildi?
  • Alpu Termik Santrali projesini yeniden gündeme getirme gibi bir niyetiniz var mı?

Çakırözer’in sorularına bütçe görüşmeleri sırasında yanıt verilmezken, Bakan Bayraktar’ın yazılı bir açıklama yapacağı ifade edildi.

Eskişehir halkının direnişi devam ederken, Çakırözer’in çağrısı kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Topraklarını, su kaynaklarını ve doğal yaşamını korumakta kararlı olan Eskişehirliler, bu projelere karşı mücadelesini sürdürüyor.