GÜNDEM

Türkiye’de kredi kartı borçları rekor seviyede

Türkiye'de kredi kartı borçları, uygulanan kısıtlamalara rağmen rekor seviyelere ulaştı.

Abone Ol

Türkiye'de son dönemde uygulanan parasal sıkılaştırma ve tüketici kredisi kullanımına getirilen kısıtlamalara rağmen, kredi kartı borçları hızla artmaya devam ediyor. Tüketiciler, kredi kartlarını bir kredilendirme aracı olarak daha fazla kullanırken, ödenmeyen ve faize bırakılan borç bakiyesi de alarm verici seviyelere ulaştı.

Merkez Bankası'nın yaptığı bir araştırmaya göre, kredi kartlarında faize bırakılan borcun toplam kredi kartı borcuna oranı, 2024 yılı Eylül ayı itibarıyla tarihsel ortalamaların üzerine çıktı. Asgari ödeme tutarını ödeyen kart sahiplerinin faize bırakılan borçlarının toplam kart bakiyesine oranı %15,3'e, asgari tutarın altında ödeme yapan veya hiç ödeme yapmayanların oranı ise %12,2'ye yükseldi. Böylece, gecikmedeki toplam borcun toplam bireysel kredi kartı borç bakiyesine oranı %27,5'e ulaştı.

Geçen yıl aynı dönemde, faize bırakılan borç oranı asgari tutar ve üzerinde ödeme yapanlarda %12,6, asgari tutarın altında ödeme yapanlarda ise %8,1 seviyesindeydi. Bu artış, kredi kartı faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte, özellikle gelir ve borçlanma uyumsuzluğu yaşayan bireylerin borç yükünün daha da artmasına neden oluyor.

Bankalar, kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda kalan bakiyeye faiz işletiyor. 6 Nisan 2024'te yapılan düzenlemeyle, kredi kartlarında asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda uygulanacak akdi faiz %4,25'e, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise gecikme faizi %4,55'e çıkarıldı.

Eylül ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), takibe düşmüş borçları olan tüketicilere destek sağlamak amacıyla, bankaların yaklaşık 90 milyar TL'lik bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi alacağını yeniden yapılandırarak uygun faizle 60 aya kadar vadelendirme imkanı getirdi. Ayrıca, dönem borcunun %20'si olarak uygulanan asgari ödeme oranında baz alınan kart limiti 25 bin TL'den 50 bin TL'ye yükseltildi. Buna göre, limiti 50 bin TL ve altında olan kredi kartlarında asgari ödeme oranı dönem borcunun %20'si; limiti 50 bin TL'nin üzerinde olan kartlarda ise %40'ı olarak belirlendi.

Merkez Bankası'nın tebliği ile de bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranları, dönem borcuna göre farklılaştırıldı. 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren oranlara göre, TL cinsi kredi kartlarında 25 bin TL'nin altındaki limitlerde azami aylık akdi faiz oranı %3,50, azami aylık gecikme faiz oranı %3,80; limiti 25 bin-150 bin TL arasında olanlarda bu oranlar sırasıyla %4,25 ve %4,55; limiti 150 bin TL'nin üzerinde olanlarda ise %4,75 ve %5,05 olarak belirlendi. Nakit çekimlerde ise akdi faiz %5, gecikme faizi %5,30 olarak uygulanıyor.