Eskişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik şu ifadeleri kullandı:

"Süt üreticileri zor durumda. Bunu her zaman dile getiriyoruz. Her konuşmamızda aynı şeyleri söylüyoruz, ama üreticimiz gerçekten zor bir dönemden geçiyor. Süt fiyatları sabit kaldı ve üretim 1 TL’lik düşüşe rağmen aynı şekilde devam ediyor. Üreticiler her zaman zor durumda olduklarını belirtiyorlar ve bu sorunları bize iletiyorlar. Gerçekten fiyatların artması gerekiyor çünkü yem fiyatları çok fazla yükseldi ve süt fiyatları düşük kaldı. Üreticiler süt ineklerini kestirmeye devam ediyorlar. Her gün bir işletme kapanıyor, haftada iki ya da üç işletme kapanıyor. Bu durumdan dolayı üzülüyoruz ve üreticilerin sıkıntılarına kayıtsız kalamıyoruz.

Üreticiler, “Süt fiyatlarına zam yapın,” diyerek bize geliyorlar. Biz de bunu yetkili makamlara iletiyoruz. Bakanlıklarımıza ve süt konseyi üyelerine durumu bildiriyoruz, ama bugüne kadar bir çözüm bulunamadı. Hayvancılık sektörü bitme noktasına geldi. Üreticiler şu an gerçekten sıkıntılı. Sürekli söylediğimiz gibi, üreticilerimiz adeta can çekişiyor. Süt fiyatlarına acilen zam yapılması gerekiyor. Süt ineklerinin kesimi durdurulmalı. Cuma günü Tarım Bakanımızın yardımcısı ile görüştük ve bu durumu kendilerine ilettik. Süt fiyatlarının çok düşük olduğunu belirttik. Sabırlı olmamızı söylediler ama sabrımız kalmadı, artık tükendik. Acilen müdahale edilmesini istiyoruz. Süt miktarı her geçen gün azalıyor ve süt toplayıcıları da zor durumda kalıyor. Süt azalınca, onlar da masraflarını karşılayamıyor ve bu durumda biz de işimizi bırakmak zorunda kalacağız. Vatandaşlarımız da bu durumda ortada kalacak. Sonrasında ne olacak? Üreticiler, birkaç süt toplayıcısı mandıranın eline düşecek ve hayvancılık sona erecek.

Birliklerden hayvanlarını satan üreticiler bu duruma boyun eğmiş durumda. Devletimize ve bakanlarımıza çağrımız, süt fiyatlarını yükseltmeleridir. Eğer süt fiyatları artırılmazsa, bu sektör bitecek. Girdi maliyetleri çok pahalı ve bu yüksek maliyetler nedeniyle üreticiler işin içinden çıkamıyorlar. Yem fiyatları da aşırı derecede yükseldi. Yem fiyatları üzerindeki kontrolün Süt Konseyi gibi bir müdahale ile yapılması gerekiyor. Haftalık veya günlük zamlar engellenmeli. Buğday, arpa, yulaf gibi hammaddelere zam gelmese bile yem fiyatlarına sürekli artış uygulanıyor. Yem, geçen yıl 12-13 TL civarındayken bu yıl 20 TL’ye çıktı. Üreticiler mecburen yem almak zorunda ve süt üretimiyle karşılaştırıldığında zarar ediyorlar. Her ay zarar eden üreticiler, geçim sağlamakta zorlanıyor.

Üreticiler, “Bu işi bırakalım, fabrikada asgari ücretle çalışalım. Hiç olmazsa sigortamız yatar ve maaşımızı alırız, bu kadar uğraşmayız,” diyorlar. Biz ise onlara sabırlı olmalarını söylüyoruz. Bu üretim, hem devlet hem millet için önemli. Herkes bu işi bırakırsa, durum çok kötüye gidecek. Devletin acilen müdahale etmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Süt fiyatları yükseltilmezse, üreticiler dayanamayacak ve işlerini bırakacak. Yem fiyatlarına müdahale edilmeli. Süt Konseyi’nin süt fiyatlarına yaptığı gibi yem fiyatları da kontrol altına alınmalı. Şu an yem fiyatları başıboş şekilde zamlanıyor; bir hafta içinde 5-10 TL artış gösteriyor. Bu durumda üretici nasıl ayakta kalacak?

Stokçuluk yapan yem fabrikaları mevcut, ancak üreticinin stok yapma imkanı yok. Üretici, aldığı yemi ay sonuna kadar zor idare ediyor ve süt üretimi azalmasın diye yem miktarını da kısmak zorunda kalıyor. Bakanlığın yeni uygulaması olan mısır ve ayçiçeği ekimine kota getirilmesi kararı da hayvancılık yapan işletmeleri olumsuz etkiliyor. Silajlık mısır ve yem bitkileri ekemeyecekler ve tamamen yem fabrikalarına bağımlı hale gelecekler. Bu durumda yem fiyatları daha da artacak. Üreticiler, arpa ve yulafla hayvanlarını besleyemezler. Su tasarrufu amacıyla bu uygulama getirildi, su tasarrufu elbette önemli ancak silajlık mısır ve yem bitkilerinin yıllık ekimi devam etmeli. Bu konuda Bakanlığın acilen müdahale etmesi gerekiyor.

Türk üreticileri yeterli desteği alamıyor. Eğer bu durum devam ederse, devletin destekleyecek üretici bulamayacağı bir noktaya gelmemiz kaçınılmaz. İşletmeler kapanıyor ve üreticiler para kazanamıyor. Üreticiler, “Bu işi bırakıp kurtulalım,” diyorlar. Genç üreticiler de bu işi yapmak istemiyor. Köylere teşvikle getirilen gençler 3 yıl içinde pes edip “Burada uğraşacağıma asgari ücretle çalışırım,” diyerek sektörü terk ediyorlar. Büyük işletmeler bile şu an zor durumda. Yem ve süt fiyatlarının acilen iyileştirilmesi gerekiyor, aksi takdirde süt inekleri kesilmeye devam edecek. Mezbahanelerde kesilen hayvanların çoğu süt inekleri. Üreticiler, “Kazanamıyoruz, tükendik,” diyor. Yeni işletmelerin kurulması da imkansız hale geldi. Acilen bu soruna çözüm bulunması gerekiyor."

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi