Sünnet (Sirkumsizyon)
Sünnet glans penisi örten prepusyum adı verien sünnet derisinin belirli şekil ve uzunluktacerrahi yolla kesilerek alınması, vepenis uç kısmının açığa çıkarılması işlemidir. Tarihde ilk kez kimler tarafından yapıldığı tam bilinmemesine rağmen Mısır’da milattan önce 2000’li yıllarda yapıldığına dair bilgiler vardır. Sünnet dini bir uygulama olarak bilinmesine karşın günümüzde hijyen amaçlıda bir çok toplum tarafından uygulanmaktadır.
Sünnet olma yaşı 0-3 yaş veya 6 yaş sonrası olarak kabul görmektedir. 3-6 yaş arası psikolojik açıdan uygun görülmemektedir. Sünnet dini gereklilik yanında tıbbi gereklilikler nedeniylede yapılmaktadır.
İşeme sorunları, idrar yolu iltihapları, sünnet derisi darlığı, sünnet derisi iltihapları,sünnet derisinin maruz kaldığı travmalar gibi nedenlerle sünnet gerekebilir.
Sünnetin faydaları: Sünnetli erkeklerde penis kanseri riski çok azalır. Bu kişilerin eşleride rahim ağzı kanseri ne karşı daha korunumludurlar. Ayrıca sünnetli çocuklarda idrar yolu iltihapları ve işeme güçlükleri en aza inmektedir.
Sünnet kimlere yapılmamalı: Kanama riski olan kan hastalarına, doğuştan idrar deliği normal yerinde olmayanlara yapılmamalı. Yapılacaksa da kontrollü bir şekilde ve mutlaka çok iyi incelenerek uzman varlığında yapılmalıdır.
Sünnet nerede ve kimler tarafından yapılmalı: Mutlaka hastanede hatta ameliyathane ortamında ve üroloji uzmanı veya çocuk cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Toplu sünnetlerden kaçınmalıdır. Steril ortam ve malzeme tam sağlanamayacağı için yüksek enfeksiyon ve kanama riski olur. Bebeklerde bölgesel anestezi büyük çocuklarda genel anestezi daha uygundur. Sünnet sonrası uzman kişilerce yapılmamışsa kanama, fazla yadaeksik kesilme, iltihaplanma, aşırı şişme ve iyileşme süresinin çok uzaması gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Ailelerin mutlaka sünnetten önce çocuklarını uzman doktora muayene ettirip ona göre karar vermeleri gerekir.