ESKİŞEHİR HABER

SES Eskişehir Şubesi: "Gelin bu gidişe birlikte dur diyelim"

SES Eskişehir Şubesi: "Sağlık bakanlığı yeni yönetmelikler ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin tıkanmışlığını kapatmaya çalışmaktadır. Halkın sağlık hakkı ve emekçilerin hakları için taraf olmaya onların gerçek taleplerini en yüksek SES’le söylemeye devam edeceğiz."

Abone Ol

SES Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu adına Şube Eş Başkanı Bülent Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

"Bir süredir ortamlarda bir korsan haber dolaşıyor. Sağlık Bakanlığı menşeli olduğu tahmin edilen habere göre Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde değişiklikler yapılması söz konusu. Adeta çalışanların aklıyla oynayan bu yönetmelikle, pek çok 'uçuk kaçık' hesaplama yöntemiyle, emekçilerin eline geçen ücretlerin biraz daha düşürülmesi ve daha fazla çalıştırılması hesaplanıyor. Sağlık Bakanlığı ve diğer yönetim organları, bu tarz haberleri çok kez yapmış, emekçilerin olası tepkilerini ölçerek adımlarını ona göre atmıştır. Bunu biliyoruz. Böylesi devasa kriz ortamlarında, emekçilerin gelirlerini yükselterek onları biraz soluk alır hale getirmek yerine, adeta boğazlarını daha çok sıkmak üzere adımlar atılmasını kabul etmiyoruz. Akla ziyan hesaplama yöntemleriyle ve bilim dışı kriterlerle süsleyerek oluşturulan yeni yönetmelik tam da böyle bir şeydir: Daha çok çalış, daha az kazan. Daha çok tedavi edici hekimlik hizmetleri, daha az koruyucu hekimlik. Daha çok kışkırtılmış talep, daha çok şiddet...

Birinci basamak sağlık hizmetlerini metalaştırarak, koruyucu sağlık hizmetlerinden giderek uzaklaşılan; hekimleri işletme sahibine dönüştürerek performans baskısına maruz bırakan ve ASM'de hizmet veren ebe hemşireler başta olmak üzere sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini yok sayan bu sisteme başından beri itiraz ettik. Göç, pandemi ve depremler bu sistemin nasıl işleyemediğini göstermişken, ceza yönetmelikleri ve en temel hak olan çalışma hakkının zorla dayatılması ya da elinden alınması, hiçbir ASM emekçisi tarafından kabul edilemeyeceği gibi; etkili bir birinci basamak sağlık sisteminin inşası ancak meslek örgütleri, sendikalar ve emekçilerin görüş ve önerilerinin alınacağı bir ortaklıkla olur.

Tüm itirazlarımıza rağmen gerçekleşen sağlıkta dönüşüm programı, koruyucu sağlık hizmetlerinin sorumluluğunu halkın ve hekimlerin sırtına yüklemiştir. Sağlık hizmet sunumunun tüm basamaklarında devasa sorunlar birikmiştir. Bu sistem, ne halkın sağlık sorunlarını çözmeye ne de sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmeye çabalamaktadır. Her şey göstermelik, günü kurtaran bir yaklaşımla sağlık alanını tamamen piyasanın emrine sunmak ve yeni patronlara sürekli, yüksek kâr kazandırmak amacıyla yapılmaktadır. Bu yönetmeliğin amacı da budur: Emeği ucuzlatmak, sağlık emekçilerini daha çok ve ağır koşullarda çalıştırmak, kışkırtılmış sağlık talebini artırmak, daha çok ilaç, daha çok tıbbi girişim, daha çok kâr...

Sağlık Bakanlığı, yeni yönetmeliklerle birinci basamak sağlık hizmetlerinin tıkanmışlığını kapatmaya çalışmaktadır. Halkın sağlık hakkı ve emekçilerin hakları için taraf olmaya, onların gerçek taleplerini en yüksek SES'le söylemeye devam edeceğiz. Bu yönetmelik taslağı ile bakanlığın ne yapmaya çalıştığını çok iyi görüyoruz. Buradan tüm sağlık emekçilerine, özellikle ASM emekçilerine sesleniyoruz: Gelin mücadelemize güç verin. Gelin bu gidişe birlikte dur diyelim. Bunu çok kez başardık, yine başarabiliriz."