Yenilik Partisi Eskişehir İl Başkanı Serkan Ortatepe Kuzey Kore, Çin, Bangladeş, Rusya, Uganda ve Türkiye'nin ortak bir noktası olduğunu belirterek, "Hepsinde şu an Instagram uygulaması kapalı. Filistin’de bile açık olan Instagram, Türkiye’de kapalı" dedi. Ortatepe'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Sektör yetkililerince ifade edilen rakamlara göre Türkiye’de bu uygulamayı 50 milyondan fazla insan kullanıyor. Yani ülkemizin büyük bir kısmı doğrudan bu yasaktan etkilendi. Instagram’a sadece bir sosyal medya uygulaması olarak bakmamak gerekiyor. Milyonlarca insan için gelir kapısı haline gelmişti. Berberler, kuaförler, güzellik merkezleri, halı yıkamacılar, oto yıkamacılar, boya badana işleri yapanlar, araç kiralama firmaları gibi saymakla bitiremeyeceğimiz sektörler bu yasak nedeniyle bugünlerde sinek avlıyor. Yüzbinlerce insanın ticareti durma noktasına geldi çünkü yeni müşteri bulmakta zorlanıyorlar. Bu insanların ticaret yaptıkça vergi ödediği de mi aklınıza gelmiyor? Kabul etmek gerekiyor ki Facebook ve X platformları bu konuda Instagram kadar etkili değiller."
Ortatepe, hükümetin Instagram’ı kapatıp boykot ettiğini, ancak AK Partililerin VPN kullanarak paylaşım yapmaya devam ettiğini belirterek, "Ortada tam bir aymazlık var. Herkes hemen açılır diyordu, ancak açılmadığını gördük. Bu neyin inatlaşması? Toplum ahlakımızın sınırlarını zorlayan TikTok uygulamasının açık olduğu bir ülkede Instagram’ın kapalı olmasının mantığı yoktur" diye ekledi.
Ayrıca, Instagram’ın kapatılmasıyla esnafın zor durumda kaldığını vurgulayan Ortatepe, "Bu işin çözümü basit. Madem Instagram’ı boykot ediyorsunuz, kamu kuruluşlarının Instagram hesaplarını kapatın. Vatandaşların neden eğlencesini elinden almayı seçiyorsunuz? Instagram’ı derhal açın. Esnaf batıyor. Bakın, 50 milyon kullanıcı deniliyor. Oy kaybettireceğinizin hiç mi farkında değilsiniz? Son olarak, CHP’nin de bu konuda yeterince kamuoyu oluşturamadığını sözlerime eklemek isterim" dedi.
Serkan Ortatepe'nin açıklamaları, sosyal medyanın ve dijital ekonominin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sererken, yasakların toplum üzerindeki etkilerini de ortaya koydu.