Eti Bakır Anonim Şirketi, 1 Temmuz'da Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi için Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne resmi başvuruda bulundu. 

Planlanan proje, yılda yaklaşık 12 milyon ton kazı yapılmasını, patlatmalı açık ocak işletmeciliği ve siyanürlü yığın liç yöntemi ile altın ve gümüş çıkarılmasını hedefliyor. 15 yıllık bu devasa proje, Eskişehir halkını ve çevrecileri endişelendiriyor.

Projeye karşı çıkanların başında Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı M. Sadık Yurtman geliyor. Yurtman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Halkı bilgilendirmek için buradayız. Fikir alışverişi yapacağız. Eskişehir çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Mihalgazi’de tarım bitebilir. Sakarya nehri siyanür ile zehirlenecek. Karadeniz'e kadar da ulaşabilir. Cengiz Holding’in Eskişehir ve çevresinin zehirlemesine karşıyız. 15 Ağustos 2024 tarihinde halkı bilgilendirme toplantısı olacak. Çevre dostu herkesi Mihalgazi’nin Alpagut mahallesine bekliyoruz. Yöre halkı bu madencilik faaliyetlerine karşı. Yakında bu konuda imza toplanabilir. Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu olumlu verilirse mahkeme süreci başlar. Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu olumsuz gelirse konu kapanır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile de temas halindeyiz. Onlar da sürecin takipçisi."

Yurtman’ın belirttiği gibi, projenin hayata geçmesi durumunda Eskişehir ve çevresi, ciddi çevresel risklerle karşı karşıya kalabilir. Özellikle Mihalgazi’deki tarım faaliyetlerinin durma noktasına gelmesi ve Sakarya Nehri'nin siyanürle kirlenmesi, bölgenin ekosistemine geri dönülmez zararlar verebilir.

Eskişehir halkı, doğalarını ve tarım alanlarını korumak için birleşerek bu projeye karşı durmaya kararlı olduğu görülüyor.