Tepebaşı Belediyesi CHP Meclis Üyesi Özdemir Kayhan şu ifadeleri kullandı;

"Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerimizin sorunlarına dikkat çekilerek, toplumsal farkındalık oluşturmak açısından büyük önem taşır.

Engelli bireylerin temel insan hakları başta olmak üzere, eşit yurttaşlar olarak yaşamın her alanında bütünüyle etkin şekilde var olmalarına olanak sağlayacak düzenleme ve uygulamaların hayata geçirilmesini sağlayacak politikalar üretmek ve önleyici tedbirleri almak; kamu idaresi için bir zorunluluktur.

5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un kabul edildiği tarihten bu yana ise 19 yıl geride kaldı. Geçen bu zamana karşın, ilgili Kanun ve Sözleşme’nin gerekleri yerine getirilmemesi; engelli bireylerin toplumsal yaşama tam ve etkin katılımları önündeki engeller ise ortadan kaldırılamamıştır.

Türkiye nüfusunun ise %13’ünün en az bir engeli bulunmaktadır. Türkiye’de engellilerin en büyük sorunları, istihdam, toplumsal dışlanma, fiziksel mekanların engellilere göre düzenlenmemesi, siyasi hayatta yeterince yer bulamamalar, sosyal hayatı yeterince yaşayamamaların yanında ne yazık ki, zaman zaman devletin bile kendileri yok saymasıdır.

Bir örnek vermek gerekirse, SMA hastalarının durumu söylenebilir. Ne yazık ki bu hastalık son yıllarda giderek artmış ve hasta yakınlarının tedavi masraflarını karşılaması mümkün değil. Yardım kampanyası yapabilen çok az ilaca ulaşırken, çoğu aile çaresiz çocuğunun ölümünü bekliyor. Aile çocuğunun günden güne eridiğini ve ölüme gittiğini çaresiz izlerken, ne yazık ki, devlette bu çocukların ölmesine kayıtsız. Oysa büyük devlet, hangi koşulda olursa olsun vatandaşını çaresiz bırakmayan devlettir. Ancak o zaman büyük devlet olunur.

Bir diğer örnek Tip-1 diyabet hastaları. Tip-1 diyabet hastalığı çok küçük yaşta hatta henüz 1 yaşına bile gelmeyen çocuklardan başlayarak her yaşta çocukta ortaya çıkan ve kalıcı tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bu hastaların günlük en az 4 defa insülin iğnesi olması ve en az 10 defa parmak kan şekeri ölçmeleri gerekir. Çok küçük çocukların parmakları delinmekten yara olduğundan, eller yara olunca ayak parmakları delinmeye başlanır. Oysa, bir defa takılıp, 1 yıl boyunca kullanılan cihazlar vardır. Bu cihazlar aileyi de, başta iğne acısı çekmeden 7’den 10 gün kan şekeri ölçen cihazlardır. Yine insülin iğnesi gerek bırakmayan insülin pompası var ama hem kendisi hem sensör ve setleri çok pahalı olduğu için ailelerin karşılaması çok zor.

Bu iki örnekte olduğu gibi, sadece maddi imkânlarla çözülebilen engellerde bile hükümet maalesef yetersiz ve kayıtsız. Hükümetin görevini ihmal ettiği bu alanlardaki mağduriyetleri de yine belediyelerimiz, özellikle Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimiz gidermeye çalışmaktadır. Tepebaşı Belediyemiz bu noktada Türkiye’ye örnek projeler ile engelli bireylerimizin, mağdur olmamaları için projeler ve çalışmalar yürütmektedir.

Bunlardan en önemlisi ve dikkat çekeni Engelli Montaj Atölyesidir. Tepebaşı Belediyesi Engelliler Sosyal Yaşam Merkezi bünyesinde, Gökkuşağı Kafe 1 ve Kafe 2, İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi 18 yaş üstü engelli bireylere ücretsiz hizmet vermektedir. Aynı zamanda aileler için sunduğu rehberlik hizmeti ile sosyal hayatta yalnız olmadıklarını göstermektedir. Montaj atölyeleri Türkiye’de bir ilktir. Yine Gökkuşağı kafelerde, down sendromlu gençlerimiz çalışarak, hayatlarına kazanan bireyler hâline gelmiştir.

Son 5 yılda Sosyal Yaşam Merkezi kurslarından 55 öğrenci yararlanırken, Gökkuşağı Kafe ve Montaj Atölyesinden 83 öğrenci mesleki eğitim alıp çalışma imkânı bulmuştur. Bugüne kadar 4 öğrenci KPSS’de başarı göstererek kamuya memur olarak atanmış, 18 öğrenci ise farklı alanlarda istihdam edilmiştir.
Tepebaşı Belediyesi Engelliler Sosyal Yaşam Merkezi, zihinsel yetersizliği bulunan bireylerin günlük yaşama adaptasyonlarını artırmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.

TEBEV evde bakım hizmeti ile engelli bireylerimize evde bakım hizmeti verilerek, hayatları kolaylaştırılmaktadır. Engellilere yönelik daha birçok hizmet veren başta belediye başkanımız ve belediye personeline teşekkür ederiz. Engellilerin sorunları belediyelerin çalışması ile kolaylaştırılır ama tamamen çözülemez. Kolaylaştırma yönünde belediyemiz elinden geleni yaparken, merkezi idarenin de, samimi tespitler yapıp çalışma yürütmesi gerekmektedir.”