Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizin sağlık ortamı adeta yangın yeri gibi. Hastalarımız randevu bulamıyor, bulabilenler 3-5 dakika muayene süresi içinde nitelikli sağlık hizmeti alamıyor, ilaç bulamıyor, hastanelerde yatak bulunamıyor, zaman zaman en temel aşılarımıza ulaşamıyoruz.

Sağlık Bakanlığı ise bu sorunları çözmek yerine, hekimlerin haklarını gasp edecek, değersizleştirecek yönetmelikler çıkarmakla ve hayata geçirmekle meşgul. Biz bunun nedenini gayet iyi biliyoruz. 2003 yılında uygulamaya koydukları sağlıkta dönüşüm projesi ile teşvikleriyle güçlendirdikleri özel hastanelerine ucuz ve çaresiz bırakılmış hekim gücü gerekiyor. Kamuda da sağlığı şirket anlayışıyla yönettiklerini sürekli olarak dile getiriyoruz.

Yine her zaman dile getirdiğimiz gibi, bu proje ile, biz hekimler ve hastalarımız her geçen gün yeni bir hak kaybına uğruyoruz.

Bugünkü basın açıklamamızda dile getireceğimiz sorun da, mesleğini serbest olarak muayenelerinde icra eden hekimlerin, bu alanda çalışmalarına kısıtlılık getiren, mesleki bağımsızlıklarını, özerkliklerini ellerinden alan yönetmelikleriyle ilgili. Üzerinde konuştuğumuz yönetmelikler de geçen hafta eylemler yaptığımız aile hekimliği eziyet yönetmeliği gibi, onur kırıcı, değersizleştirici, kabul edilemez yönetmeliklerdir.

Üzerinde konuştuğumuz yönetmeliklerin ilki 06 Ekim 2022 tarihinde resmi gazetede yayımlandı. Yönetmelikteki düzenlemeler ile muayenehanelerinde mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin, hastalarının teşhis ve tedavi işlemlerini özel sağlık kuruluşlarında yapabilme hakları hukuka aykırı olarak kısıtlandı. Yapılan eylemler sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından 7 Ocak 2023 tarihinde yönetmelikte bazı değişiklikler yapıldı. İyileştirme beklediğimiz yeni düzenlemede bu kez yeni mağduriyetler oluşturuldu.

Yeni muayenehane açan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının takip ettiği gebenin bebeğin risk durumuna göre doğumunu yaptırabileceği uygun hastane varken, bu hastanede doğum yaptıramaması, yeni muayenehane açan bir cerrahın kota uygulamasına takılarak hiçbir hastanede ameliyat yapamaması, aslında fiilen muayenehane açamaması, oluşturdukları mağduriyetlere sadece birer örnektir.

Sağlık hizmeti sunumunda hangi ihtiyaca karşılık geldiği Bakanlık tarafından yeterince savunulamayan ancak serbest çalışan hekimlere çalışma kısıtlaması getirerek mağdur olmalarına sebep olan bu değişiklikler Tabip Odaları tarafından kitlesel eylemlerle protesto edildi ve Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul, Ankara ve İzmir Tabip Odaları tarafından yargıya taşındı.

Bu davalar açıldıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından söz konusu yönetmelikler 7 Nisan 2023 ve 13 Mayıs 2023 tarihlerinde yeniden değiştirildi. Ancak, bu değişiklikler de iyileştirme sağlamadı. Gelinen noktada çok az sayıda hekim özel sağlık kuruluşları ile sözleşme yapma şansına sahip olabilmektedir. Bu durum serbest çalışan hekimleri muayenehanelerini kapatmaya, il değiştirmeye veya meslekten ayrılmaya mecbur bırakmaktadır. Hastalarımızın hekim seçme özgürlüğünü de sınırlamaktadır.

Hekimlerin mesleki bağımsızlığına ve serbest meslek hakkına kısıtlama getiren, hastalarımızın hekim seçme özgürlüğünü sınırlayan bu düzenlemeleri kabul etmemiz mümkün değildir.

Bu düzenlemeler sağlık sermayesinin biz hekimleri kendi sağlık kuruluşlarında istedikleri koşulları dayatarak çalıştırmaları ve hastalara da yüksek bedeller ödeterek sağlık hizmeti vermeleri amacına hizmet etmektedir.

Bu sorun, sadece muayenehane hekimliği yaparak mesleklerini sürdüren hekimlerin sorunu değildir. Sorun, ülkemizde “iyi ve onurlu hekimlik” yapmak isteyen her hekimin sorunudur. Hekim olarak serbest çalışabilme ve bağımsız hekimlik yapabilmek için var olan haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Herhangi bir nedenle hekimlik mesleğini serbest olarak yapma ihtiyacı hissettiğimizde bu hakkı, hiçbir zorlayıcı etken, engel olmadan kullanabilmek istiyoruz.

Yönetmelikler hakkında açılan davalar 7 ve 11 Kasım 2024 tarihinde Danıştay’da görüşülmüş, 13 ve 14 Kasım 2024 tarihlerinde de görüşülecektir. Önümüzdeki günlerde verilecek kararın hekimlik mesleğinin bağımsızlığı lehine olacağına, haklı taleplerimizin dikkate alınarak bu kabul edilemez, onur kırıcı, değersizleştirici yönetmeliklerin iptal edileceğine inanıyoruz.

Türk Tabipleri Birliği, tabip odaları ve uzmanlık dernekleri ile birlikte hekimlerin serbest çalışmasının önüne engeller çıkartan ve sağlık sermayesinin insafına terk eden, hastaların hekim seçme özgürlüğünü yok sayan bu kısıtlamalara karşı mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz.”

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi