Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Eskişehir Şube Başkanı Oğuz Özdemir, enflasyon muhasebesi uygulamasının, bugünkü ekonomik koşullar içerisinde mükellefleri zora soktuğunu belirterek, uygulamanın şartların uygun olduğu bir zamana ertelenmesi gerektiğini ifade etti.

Konuya ilişkin olarak bir basın açıklaması yapan Özdemir, enflasyon muhasebesi uygulamasında henüz hiç fatura düzenlemeyen, satış yapmayan bir işletmenin sabit kıymetlerine ve stoklarına enflasyon muhasebesi uygulandığında, işletmenin kâr ettiği göründüğünü ve bu yüzden kurumlar veya gelir vergisi ödemek zorunda kaldığını, bunun da bugünkü ekonomik şartlarda birçok firmayı zorlayacağını beyan etti.

MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Özdemir, açıklamalarına şunları ilave etti;

“Ekonomi yönetimi, enflasyon muhasebesinden elde etmek istediği geliri zaten elde edemeyecektir. Çünkü normal şartlarda kâr elde edip vergi ödeyecek işletmelerden sermayeleri güçlü olanlar, enflasyon muhasebesi nedeniyle kârlılıkları önemli oranda düştü; hatta zarar açıklayan işletmeler çoğaldı. Dolayısıyla vergi gelirleri düştü.

Bununla birlikte özkaynağı güçsüz olan fakat parasal olmayan aktif varlıkları, yani stokları, iştirakleri, maddi duran varlıkları, maddi olmayan duran varlıkları yüksek olan; finansmanını borçlanma ile yapan, borçlu olan işletmeler açısından ise gelir yönlü, yani kâr artırıcı olup, ödemesi gereken vergiden çok daha fazla bir vergi ödemek zorunda kalmaktadır.

Piyasa koşulları ile kredi faizlerinin ve enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir zamanda enflasyon muhasebesi uygulaması, ne ekonomi yönetimine ne de ülkeye amaçlanan kazanımları sağlayacaktır. Bu konuda şu an yapılması gereken, bu uygulamanın ekonomik şartların daha iyi olduğu bir zamana ertelenmesidir. Bu tür vergilendirme politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından daha uygun çözümler bulunması elzemdir. MÜSİAD olarak, ekonomi yönetiminin yaşanan sıkıntıları göreceğini umuyor ve bu konuda daha dengeli bir yaklaşım benimsemeye davet ediyoruz.” dedi.