Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Metin Güler şu ifadeleri kullandı;
“Biz festivallere karşı değiliz; sonuçta kültür çatısı altında tüm etkinlikleri destekliyoruz. Sıkıntımız kişisel değil, genel olarak bir kitleden bahsediyoruz. Kentte 40 bin civarında esnaf ve tüccar var. Bizim odaklandığımız nokta şu; Yöresel ürünler adı altında Başkent’ten gelen firmalar, kentin ekonomisini Başkent’e taşıyor. Bu firmalar kentimize vergi ödemiyor, burada kira vermiyor ve kentte yaşamıyorlar. Ancak burada ticaret yapıyorlar ve 10-15 gün sonra ürünlerini toplayıp başka bir şehre geçiyorlar. Bizim hiçbir kurumla problemimiz yok; sadece yapılan işin doğru şekilde yapılması için bir mücadele veriyoruz.
Kazım Kurt’un açıklamaları hakkında bilgi sahibi değilim, ancak festivallerin kapsamında yer alan bazı etkinliklerin amacından sapmasıyla ilgili endişelerimiz var. Katılan firmaların çoğunun hijyen standartlarına uymadığı ve vergi katkısı sağlamadığı görülüyor. Ayrıca, çevre kirliliği ve ürünlerin kalitesizliği gibi sorunlar da mevcut. Bizim amacımız, kent esnafının mağduriyetini önlemek.
Bazı taraftarlar, TÜYAP’ta Eskişehirspor adına etkinlik düzenlenmesi talebinde bulundular. Eskişehirspor’a karşı bir tutumumuz yok; ben de Eskişehirspor’un genel kurul üyesiyim ve uzun yıllardır kulübe destek veriyorum. Ancak dışarıdan gelenler Eskişehir’in ekonomisine zarar veriyorsa, buna karşı çıkmamız gerekir. Eskişehirspor yöneticileri henüz bir proje önerisiyle gelmedi, ancak yönetim gelirse her türlü desteği vermeye hazırız. Eskişehir’in menfaati olan her işte inisiyatif alırız.
Başka bir soru da emeklilik yaşının 7 bin iş gününe düşürülmesiyle ilgiliydi. Emeklilik konusunda mevcut zorluklar uzun süredir biliniyor, ancak stratejik kararlar bu süreci etkiliyor. Şu anda zor bir dönemden geçiyoruz ve ekonomik yatırımlar yavaşladı.
Asgari ücret konusunda rakam vermek istemiyorum çünkü iki tarafı da memnun edecek bir denge sağlanması gerekiyor. Vergisel olarak çalışanlar üzerinde ağır bir yük var ve bu durumun düzenlenmesi gerekiyor.
Yılbaşında elektriğe ve doğalgaza zam gelmesiyle ilgili yeni planlamalar var, ancak henüz kesinleşmedi.
Odamızın uzun süredir konuşulan projeleri arasında yeni hizmet binası inşaatı var. Planlamalar tamamlandı ve 2025’in ikinci yarısında yeni binamıza taşınmayı hedefliyoruz. Yeni binanın yeri şehir hastanesinin karşısındaki kongre merkezinin yanında olacak. Proje, sosyal alanlar ve sağlık hizmetleriyle donatılacak bir yapı olacak. İnşaatın 2026’ya kadar tamamlanması planlanıyor.”