Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen üç yolcuda mpox virüsü bulunduğu açıklandı. Yetkililer, vakaların tespit edildiği havalimanında virüsün hangi varyantlarının mevcut olduğuna dair henüz bilgi vermedi. Ancak, bu durum, ülkede salgının yayılmasını engellemek için yeni önlemlerin alınabileceğine işaret ediyor.

Pakistan daha önce de mpox vakalarıyla karşılaşmıştı ve bu son gelişme, virüsün yayılmasını kontrol altına alma çabalarını yeniden gündeme getirdi. Mpox virüsü, hem hayvanlardan hem de insanlardan bulaşabiliyor. Özellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgenler, virüsün yayılmasında önemli bir rol oynuyor. Enfekte bireylerle temas, vücut döküntülerine dokunmak ve enfekte eşyalarla temas etmek, virüsün bulaşma yolları arasında yer alıyor.

Mpox, genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve ciltte su çiçeğine benzer döküntülerle kendini gösteriyor. Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmasa da antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor ve çoğu hasta birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında hastalığın ismini "mpox" olarak değiştirmişti. Bu isim değişikliği, hastalığın eski isminin ırkçı ve ayrımcı çağrışımları önlemek amacıyla yapılmıştı. Pakistan'da yeniden tespit edilen mpox vakaları, küresel sağlık otoritelerinin salgına yönelik dikkat ve önlemlerini artırmaları gerektiğini bir kez daha gösteriyor.