Eskişehir’de kuaförlük yapan Uğur Çalışır şu ifadeleri kullandı;
“Meslek hayatıma İstanbul’da başladım. Yaklaşık 8 yıl boyunca İstanbul’da kendi işletmemde işletmecilik yaptım. Daha sonra Eskişehir’de gençlerin ve girişimcilerin potansiyelini fark ettim ve bu nedenle Eskişehir’e taşınmaya karar verdim. Burada bir işletme kurduk ve başarılı bir şekilde faaliyetlerimize devam ediyoruz.
Eskişehir gençlerin yoğun olduğu bir üniversite kenti. Bu sebeple burada kendimizi daha fazla geliştirebileceğimize ve daha fazla hizmet verebileceğimize inandım ve buraya yerleşmeye karar verdim.
Aslında buralı değilim. Eskişehir’e sadece iki günlüğüne bir arkadaşımı ziyarete gelmiştim, ancak şehri görünce burada olmalıyım dedim. Sonrasında tüm yatırımlarımı ve işletmemi buraya taşıma kararı aldım. Eskişehir’e hayran kaldım.
Bağlar bölgesi, öğrencilerle dolu bir yer. Misafirlerimiz sağ olsunlar, hizmetimizden memnun kaldıkları için bizi tercih etmeye devam ediyorlar. Misafirlerimiz yaptığımız işten memnun kalıyorlar. Randevu sistemi ile çalışıyoruz, bu da memnuniyet oranını artırıyor. Randevular online olarak alınıyor ve gelmeyen misafirler için bekleme alanımız mevcut.
Kullandığınız kozmetik ürünlerde Sağlık Bakanlığı onaylı, bandrollü ve önceden test edilmiş ürünler kullanıyoruz. Kendim denemediğim bir ürünü müşterilerimize sunmam.
Kuaförlük mesleği genellikle iyi kazandıran bir meslek olarak bilinse de gençlerin çok fazla yöneldiği bir alan değil. Sizce gençlerin kuaförlük mesleğini yapmak istememesi bence hata, çünkü genç nesil sadece kuaförlükte değil, esnaflık anlamında birçok alanda açıklar var. Bu yüzden ilerleyen zamanlarda bu durum sıkıntı yaratabilir. İnsanlar çocuklarının doktor, mühendis, avukat veya savcı olmasını istiyor, ancak kimse çocuğunun berber olmasını istemiyor. Meslek biraz yorucu olabilir, ancak işin eğlenceli ve zevkli olduğunu fark edince bırakmak istemiyorsunuz. Ben yaklaşık 20 yıldır bu mesleği yapıyorum ve hala severek çalışıyorum. Herkes kuaför olabilir. Sadece istemesi ve hayal gücünü kullanması yeterli. 20 yıllık deneyimim var, ancak hâlâ yarışmalara ve etkinliklere katılarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Çünkü kuaförlük sürekli gelişen bir sektör.
Çırak ve kalfa sorunu da ciddi bir problem. Eskiden okullar tatil olduğunda camlarda 'çırak aranıyor' yazıları görürdük, bu yazıları halen görüyoruz. Aileler çocuklarını daha çok doktor, mühendis, avukat gibi mesleklerde görmek istiyor. Fakat herkesin bir kapasitesi vardır ve denenmeden başarılı olunup olunamayacağı bilinemez. Bu konuda mesleki okullar da önemli bir rol oynuyor. Bu okullar daha fazla teşvik edilirse, gençlerin ilgisi artacaktır. Meslektaşlarımız, devletin yeterince destek vermediğini söylüyor. Bu doğru. Eskiden stajyerler için ödeme yapılıyordu, ancak kuaförlük mesleği geçtiğimiz yıl bu destek kapsamının dışına çıkarıldı. Bu nedenle öğrenciler ekonomik nedenlerle meslek tercih etmiyor.”