ESKİŞEHİR HABER

KESK Eskişehir Şubeler Platformu: "Doğanın ve yaşamın talanına izin vermeyeceğiz!"

KESK Eskişehir Şubeler Platformu: "Şehrimizdeki yaşam ve doğa talanına karşı mücadele veren tüm kurum ve örgütlerle beraber projenin durdurulması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz."

Abone Ol

KESK Eskişehir Şubeler Platformu adına konuşan Doğukan Aktürk, Cengiz Holding’in Tepebaşı ve Mihalgazi ilçelerinde siyanürlü yığın liçi yöntemiyle altın ve gümüş madeni işletme planlarına karşı sert açıklamalarda bulundu. Aktürk, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bilindiği üzere Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., Tepebaşı İlçesi Atalan Mahallesi ve Mihalgazi İlçesi Alpagut Mahallesi mevkiinde, siyanürlü yığın liçi yöntemiyle altın ve gümüş madeni işletmek için tekrar harekete geçmiş bulunmakta. Bir önceki süreçte Cengiz Holding, yerel seçim öncesi ÇED olarak bilinen Çevresel Etki Değerlendirme başvurusunu durdurmuştu. Seçim bitti ve ÇED süreci yeniden başladı. 5 Temmuz 2024’te, şirket ÇED başvuru dosyasını Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne teslim etti ve 5 gün gibi kısa bir sürede Halk Bilgilendirme Toplantısı’nın 15 Ağustos’ta olacağı duyuruldu.”

Açıklamada, maden sahasının 1836 hektar ruhsat alanına sahip olduğu ve ÇED alanının 509 hektar büyüklüğünde olduğu belirtilerek, “Yaklaşık 716 futbol sahası büyüklüğünde olan alanda 750 metre derinlikte bir açık işletme sahası planlanmaktadır. Toplam 15 yıl süreceği planlanan projede patlatmalı açık ocak işletmeciliği uygulanacak olup, yılda 12 milyon ton kazı yapılacak ve aynı İliç’te olduğu gibi siyanürlü yığın liç yöntemi kullanılacaktır,” denildi.

Aktürk, benzer projelerin ekosistem üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, “2019 yılında Alamos Gold firmasının Kaz Dağları’nda başlattığı altın madeni projesi ve 13 Şubat 2024 tarihinde İliç’te yaşanan facianın bölge ekosisteminde nasıl bir yıkım yarattığının ve nasıl tehlikelere açık olduğunun hepimiz tanığıyız. Dahası halen buna benzer birçok proje, Anadolu’nun dört bir yanında emekçileri öldürmeye ve bütün ekolojiyi yıkıma uğratmaya devam etmekte. Cengiz Holding'in başlattığı Alpagut-Atalan Maden projesi de diğer yağma projeleri gibi şehrimizi ve insanları tehdit etmektedir,” şeklinde konuştu.

Aktürk, siyasi iktidarın ve yandaşlarının, madencilik faaliyetlerinin ülke ekonomisine getirdiği faydaları öne sürerek doğa tahribatını göz ardı ettiğini vurguladı. “Siyasi iktidar, kısa vadeli çıkarlar uğruna yerli ve uluslararası maden şirketlerinin bu toprakların zenginliklerini yağmalayarak semirmesine, yaşam alanlarımızı yok etmesine ve İliç gibi felaketlerdeki sorumluluklarının üstünü örtme çabasına göz yummaktadır! Ülkenin doğal zenginliklerini yerli ve yabancı şirketlerin talanına açarken; doğal kaynakların kamu eliyle, insan ve çevre yararını gözetecek şekilde işlenmesini bir kez bile gündemine almamaktadır,” dedi.

Son olarak, KESK Eskişehir Şubeler Platformu olarak, doğa ve yaşam talanına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Aktürk, “Bizler, bu topraklarda yaratılan yıkımın mağdurları; yaşamları, ormanları, dereleri, yaşam alanları bu şirketlerin dizginsiz kar hırsı uğruna gasp edilen bu toprakların asıl sahipleri olarak Alpagut Atalan’da doğanın ve yaşamın talanına izin vermeyeceğiz! KESK Eskişehir Şubeler Platformu olarak şehrimizdeki yaşam ve doğa talanına karşı mücadele veren tüm kurum ve örgütlerle beraber projenin durdurulması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Yağmacı şirketlerden de bu yağmaya göz yuman kamu görevlilerinden de hesap sorulması için mücadelemizi sürdüreceğiz,” ifadelerini kullandı.