Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’ne neden “müze” diyemediklerini açıkladı. Başkan Kurt, festivallere katılan tüm sanatçılara teşekkür ederek, “Yedincisini bitirdik, umarım 8, 18, 28 bu festivaller devam eder. Eskişehir’de bu işlerin potansiyelinin olduğunu biliyoruz ve onu yönlendirmeye çalışıyoruz,” dedi.
Kurt, müze tanımına dair şu açıklamayı yaptı: “Müzeyi, sanat ve tarihi eserlerin korunduğu, saklandığı ve sergilendiği yer olarak tarif ediyorum. Bu binanın müzelerden neyi eksik? Binanın kendisi bile tarihi bir dokuya sahip, ama TSE standartlarına uygun olmadığı için, buraya müze diyemiyoruz. Türkiye’de müze olabilmesi için beton olması gerekiyor. Oysa biz tarihi binaları restore ediyor, koruyor ve kamunun hizmetine sunuyoruz. Ama bu binalara müze diyemiyoruz. Bu nedenle hep galeri olarak kalacak. Ancak bir beton yığını halinde, TSE standartlarına uygun bina yaparsak müze olma hakkını elde edeceğiz."
Başkan Kurt, festival süresince sanatçılar tarafından üretilen eserleri de incelediğini belirterek, “Çok güzel olmuşlar, ellerinize sağlık. Müzemizde ciddi sayıda eser birikti ve gelen turistler bu eserleri büyük bir ilgiyle izliyor. Ahşap Eserler Galerimizde de benzer bir durum var; orası da TSE standartlarına uymadığı için müze kabul edilmiyor. Ancak biz bu engelleri aşacağız. Esas olan eserlerin korunup sergilenmesidir. Eskişehir’de şu an Odunpazarı Belediyesi denetiminde 9 müzemiz var ve bu galeri de onlardan biri. Biz bu binalara parantez içinde müze demeye devam edeceğiz,” dedi.
Açılışta Başkan Kurt’un yanı sıra Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin danışmanı Ayşegül Türedi Özen, Türk sanatçılar adına Münevver Berrin Kayman Karagül ve yabancı sanatçılar adına Lübnanlı Neville Assad Salha da birer konuşma yaptı. Açılışın ardından, sergiye katılanlar sanatçıların eserlerini ilgiyle inceledi.
Sergide ayrıca, 2022-2024 yılları arasında Sergi Odası ve Sanatçı Odasında yer alan eserlerden oluşan “Seçki” adlı karma sergi de ziyaretçilere sunuldu.