Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt şu ifadelerini kullandı;
“Eskişehir’de her zaman bir deprem olasılığı var. Zeminin kaygan ve gevşek olması, ayrıca imarın yeterince düzenli olmaması nedeniyle bir deprem anında Eskişehir’in büyük zarar göreceğini düşünüyorum. Bu da şehrimizin depreme hazır olmadığını gösteriyor. Eskişehir'in depreme hazır bir kent olduğunu düşünmüyorum."
Eski caddelerin çoğu bitişik nizam yapıldığı için nefes alacak alan kalmamış. Olası bir çöküntüde bu caddelere ulaşmak imkânsız olabilir, bu da büyük hasarlara ve sıkıntılara yol açabilir. Eskişehir’in ciddi anlamda kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Özellikle Porsuk Çayı ve çevresindeki koruma bandı yıllar önce ihlal edilmiş. Zemin iyileştirme çalışmaları yapılmadan binalar inşa edilmiş. Eski yerleşim yerlerinde de yüksek risk söz konusu.
Kentsel dönüşümün önünde engeller olmamalı. Bu süreç teşvik edilmeli, vatandaşlara ekonomik destek sağlanmalı. Aksi takdirde bu sorun çözülmez. Özellikle Odunpazarı bölgesindeki durum daha da kritik. Zemini alüvyonlu ve kaygan, ayrıca Karabayır hattından geçen fay hattı nedeniyle bölgedeki risk daha büyük. Eski yapılaşma da bu riski artırıyor.
İnşaat Mühendisleri Odası ile yaptığımız protokol kapsamında mevcut binaların durumunu tespit etmek ve deprem riskine karşı önlemler almak için bir çalışma başlattık. Ancak sayıştay temsilcileri, bu çalışmanın hukuka aykırı olduğunu ve belediyenin böyle bir görev üstlenemeyeceğini belirterek para harcanamayacağını söyledi. Bu karar, iyi niyetli çalışmamızı engelliyor. Riskin azaltılması için özel çalışmalar yapılması gerekiyor, ancak bu çalışmayı sürdürebilmemiz için Sayıştay’ın kararını bekliyoruz. Umarım en kısa sürede devam edebiliriz.
Ayrıca Odunpazarı Belediyesi olarak deprem öncesi ve sonrası hazırlıklara odaklanan Odunpazarı Arama Kurtarma Ekibi’ni kurduk. Türkiye’de AFAD’dan akredite olmuş ender belediye ekiplerinden biriyiz. Hatay depreminde yaptığımız başarılı kurtarma çalışmaları nedeniyle Cumhurbaşkanlığınca onurlandırıldık ve bir sertifika aldık. Deprem sonrası oluşan yeni zorunluluklar nedeniyle Afet İşleri Müdürlüğü’nü de kurduk ve bu çalışmaları organize etmeye devam ediyoruz.
Deprem anında objektif bir yönetim sergilemenin zorluklarını Hatay’daki örneklerden gördük. Hatay Valisi’nin evi çöktü, Samandağ Belediye Başkanımızın ayağı kırıldı. Kendi sorunlarıyla uğraşan yöneticilerin, objektif ve etkili yönetim yapma şansı azdır. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler arasında dayanışma sağlamak için bir deprem kardeşliği projesi oluşturduk. Bu kapsamda, Gemlik ve Maltepe ile iş birliği başlatmıştık, ancak seçimler nedeniyle süreç yenileniyor. Deprem durumunda başka bir ilin yetkililerinin gelerek afet yönetimini devralması gerektiğini düşünüyoruz. Umarız böyle bir durum yaşanmaz, ancak hazırlıklı olmamız şart.”