Avukat Mehmet Ektaş bu engelin hem hukuka aykırı olduğunu düşündüğünü hem de birçok sektörü maddi olarak zor durumda bıraktığını belirtti.

Ektaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde geçtiğimiz günlerde Instagram uygulamasına erişim engeli getirildi. Bu uygulama üzerinden ticaret yapan çok sayıda firma var. Halı yıkama, güzellik merkezi, araç kiralama, oto yıkama gibi sayısız sektörde bu uygulama ile reklam yapılıyor. İnsanlar bu reklamlar için de fatura karşılığında ödeme yapıyor. Instagram’ın kapanması nedeniyle oluşan maddi zararları gerekli şartlar oluşmuşsa tanzim etme yolu elbette vardır. Ortaya çıkan maddi zararın ispatlanması gerekiyor. Bu konuda tartışılması gereken konu budur."

Ektaş, Anayasa'nın iletişim özgürlüğüne vurgu yaparak, bu hakkın sınırlandırılmasının ancak kanun ile mümkün olabileceğini belirtti. 5651 sayılı kanunun 8 ve 8-A maddelerinin hangi durumlarda sınırlandırma getirilebileceğini düzenlediğini hatırlatan Ektaş, Instagram’a getirilen erişim yasağının bu maddelere uymadığını ve hukuki dayanağının bulunmadığını söyledi.

"Anayasamıza göre iletişim özgürlüğümüz var. Bu hakkımızın sınırlandırılması ancak kanun ile söz konusu olabilir. 5651 sayılı kanunun 8 ve 8-A maddelerinde hangi hallerde sınırlandırma getirilebileceği yazmaktadır. 8-A maddesine dahil olan suçlar nedeniyle kapatılması için mahkeme kararı gerekiyor. 8-B’ye göre olanlarda ise başkanlık kararı lazım. Bu kararın da 48 saat içerisinde hâkim onayına sunulması gerekmektedir. Instagram’a getirilen erişim yasağının bu maddelere kesinlikle girmediğini ve hukuki dayanağının olmadığını düşünüyoruz. Bizce bu erişim engeli kesinlikle hukuka aykırıdır. Ortada alınmış bir mahkeme kararı yok. Hâkim onayına sunulan bir karar yok."

Instagram üzerinden ürünlerini pazarlayan ve bu platform aracılığıyla reklam verenlerin büyük sıkıntı yaşadığını belirten Ektaş, bu kişilerin zararlarının tazmin edilmesi için yasal yolların açık olduğunu ifade etti:

"Instagram’da ürünlerini pazarlamak için fatura karşılığında reklam verenler, bu kısıtlama nedeniyle alması gereken hizmetten mahrum kaldılar ve sıkıntı yaşamaya devam ediyorlar. Eğer satış gelirlerinde bir azalma meydana geldiğini ispatlarlarsa, bu durumdan dolaylı zarar kaybının tazminini talep edebilirler. Zararı talep edecekleri birimin işleminin hukuka aykırı olduğuna dair bir mahkeme kararı olması gerekir. Bugüne kadar bu yönde alınmış bir mahkeme kararı yok. Ancak, Anayasa Mahkemesine yapılmış müracaatlar var. Anayasa Mahkemesi bu konuda bir karar verirse, hakkını arayanlar için bu bir dayanak olabilir. Uğradıkları zararları da ispatlamak koşuluyla zararlarını o zaman talep edebilirler."

Ektaş’ın açıklamaları, Instagram erişim engelinin hukuki boyutlarını ve bu durumdan etkilenen işletmelerin yaşadığı maddi kayıpları gündeme taşıdı. Anayasa Mahkemesi'nden gelecek karar, bu süreçte önemli bir rol oynayabilir.